Борел предупреди за много опасна криза в Европа

Не можем да си затваряме очите за това, което се случва, заяви ръководителят на външната политика

Борел предупреди за много опасна криза в Европа | StandartNews.com

ЕС възложи на министрите на външните работи на Белгия и Португалия да посетят Тунис, тъй като икономическото и политическото положение в страната предизвиква все по-голяма загриженост, предава БГНЕС.

"Ситуацията в Тунис е много опасна", заяви ръководителят на външната политика Жозеп Борел след срещата на министрите от ЕС в Брюксел.

"Ако тя се срине икономически или социално, тогава ще се окажем в ситуация, в която към Европа ще се насочат нови мигрантски потоци. Трябва да избегнем тази ситуация."

Борел посочи, че двамата министри ще "оценят ситуацията и ще се върнат с доклад, който ще насочи бъдещите ни стъпки".

Според последните официални данни Тунис е затънал в жестока икономическа криза, в резултат на която инфлацията достигна 10,4 %, а безработицата - 15,2 %.

Проблемите се задълбочиха, след като този месец Световната банка на практика спря отпускането на нови заеми на закъсалата държава, след като президентът Каис Саид предизвика обвинения в расизъм с коментари срещу мигрантите от Субсахарска Африка.

Северноафриканската държава е силно задлъжняла и трябва да вземе назаем още милиарди долари, за да балансира тазгодишния си бюджет.

От 2021 г. страната води преговори с другия глобален кредитор - Международния валутен фонд, за отпускане на спасителен заем в размер на 2 млрд. долара.

Тези преговори, които отчасти зависят от финансирането от банката, сега може да бъдат отложени.

Освен икономическото положение, ЕС е разтревожен от засилващия се авторитаризъм на Саид и от репресиите срещу опонентите, при които през последните седмици бяха арестувани над 20 политически фигури.

"Не можем да си затваряме очите за това, което се случва", каза Борел.

През юли 2021 г. Саид замрази работата на парламента и уволни правителството в драматичен ход срещу единствената демокрация, възникнала в резултат на въстанията от Арабската пролет.

По-късно той прокара мащабни промени в политическата система на страната, съсредоточавайки почти пълна власт в ръцете си.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай