Бокова се тревожи за паметниците на Ирак

Бокова се тревожи за паметниците на Ирак | StandartNews.com

ЮНЕСКО бие тревога срещу терористите от "Ислямска държава"
Джихадистите спечелили 850 млн. долара от разграбване и продажба на безценни артефакти

Световните агенции преливат от информации за зверствата на джихадистите от "Ислямска държава" (ИД) в завзетите от Ирак територии. В сянка на кръвопролитията обаче остават кощунствата на ислямистите с паметниците на културата. С тези паметници са осеяни земите на Ирак, където преди хилядолетия са достигнали разцвет месопотамската и асировавилонската цивилизация. Там има над 2000 археологически разкопки, които са не само национално богатство на Ирак, но световно историческо и културно наследство. Заловен джихадист признал, че от продажбата на черния пазар на древни културни паметници ИД и главатарите й са спечелили около 850 милиона долара, съобщи британският в. "Гардиън". Няма милост и за културни и религиозни ценности от по-ново време. Бойците сунити на ИД безмилостно обезобразяват и сриват църкви, а и шиитски джамии, които за тях са ерес. Посещението на генералния директор на ЮНЕСКО Ирина Бокова в Ирак преди дни би тревога за мобилизиране на усилията за спасяване на богатото културно наследство на Ирак, което е важна част от световното културно наследство.

Още от началото на така наречената Арабска пролет, започнала през 2010 г., ЮНЕСКО изразява безпокойство и загриженост за съдбата на историческите културни паметници в арабските страни. Организацията на ООН за образование наука и култура предприема мерки за решаване на проблема съвместно с местните власти и неправителствени организации в страните от Близкия изток. По инициатива на ЮНЕСКО Съветът за сигурност на ООН прие с консенсус на 22 февруари т.г. резолюция с призив всички страни в Близкия изток, въвлечени в конфликтите, да опазват културните паметници. Това стана след като Ирина Бокова сезира членовете на Съвета за сигурност, генералния секретар Бан Ки Мун и специалния пратеник на ООН за Сирия Лахдар Брахими. Пореден пример на усилията на ЮНЕСКО за спасяване на безценното историческо и културно богатство на Ирак от варварското унищожение и за защита на цивилното население на страната бе посещението на генералния директор Ирина Бокова в Ирак - в Багдад и Ербил.

"Не можем да приемем, че това наследство на човешката цивилизация се унищожава по най-варварски начин", заяви преди дни в Багдад Ирина Бокова. Ние трябва да действаме, не трябва да губим време, защото екстремистите се опитват да заличат идентичността. Те знаят, че когато няма идентичност, няма история.", коментира генералният директор на ЮНЕСКО.

"Свидетели сме на безпрецедентна хуманитарна криза и културно прочистване, извършвано от бойците на ИД", посочи Ирина Бокова. Тя призова да се прекратят и неописуемите нарушения на човешките права и нападенията срещу малцинствата в Ирак. Бойците на ИД, които планират нов арабски халифат на територията на Ирак и други държави в региона, унищожават поголовно исторически, културни и религиозни ценности, обявявайки ги за еретични. Екстремистите, върлуващи в обширни територии на Ирак, разрушават църкви и християнски маноускрипти в Мосул, Такрит и други завзети от тях градове и селища в Ирак.

В Багдад Ирина Бокова посети Националния музей на Ирак. Събраните там и на други места многобройни исторически паметници разкриват великите технически и художествени достижения на предците на съвременен Ирак. Това са най-важните археологически сбирки в света, които представляват безценно наследство и за цялото човечество. Сред тях са град Ур, издигнат от халдейската династия, рожденото място на Авраам Вавилон с легендарната Вавилонска кула, Ниневия, Хатра, Ашур и Самара. Това обаче са само най-известните. В столицата на Ирак Ирина Бокова се срещна с президента на Ирак Фуад Масуд, който й благодари за подкрепата, оказвана на страната му от ЮНЕСКО. Тя разговаря и с иракските министри на културата и образованието и други официални представители, които имат отношение към опазването на културното наследство. Пред журналисти Ирина Бокова разказа за системните и целенасочени усилия на ЮНЕСКО през последните 10 години за запазване на културното наследство на Ирак. Особено след голямото разграбване на Националния музей на Ирак в Багдад през 2003 г. в началото на войната на САЩ и коалиция срещу режима на диктатора Саддам Хюсеин.

В Багдад Ирина Бокова призова за мобилизиране на международна подкрепа за запазване на иракското културно наследство. Тя съобщи, че още през юли т.г. правителството на Ирак и международни експерти са подготвили Спешен план за действие с мерки за наблюдение, комуникации и техническа помощ. "Трябва да действаме незабавно, за да укрепим мира и да създадем условия за помирение в Ирак, призова Ирина Бокова. Необходимо е да поставим акцента върху образованието, защото то е особено важно за установяването на мир и социално разбирателство в борбата срещу екстремизма", каза Ирина Бокова. "Това е нашият отговор срещу екстремизма". Генералният директор на ЮНЕСКО осъди убийствата на шестима журналисти, които през последните месеци загубиха живота си в Ирак. "Това са ужасни престъпления, които подкопават свободата на словото и закона", подчерта Бокова.

В главния град на Иракски Кюрдистан Ербил генералният директор на ЮНЕСКО Ирина Бокова бе радушно посрещната от представители на различни общности и малцинства в Ирак - шабак, бахайската общност, язиди, каки, сабиан, асирийска и халдейска общност. Тя разговаря със сегашни и бивши депутати на Кюрдския парламент и Съвета на представителите на Ирак. Ирина Бокова изрази загриженост от жестокото преследване на малцинствата и от атаките срещу тяхното културно и религиозно наследство и отново призова за спиране извършваното от екстремистите културно прочистване.

Българката печели сърца

"Генералният директор на ЮНЕСКО Ирина Бокова, ръководи организация от 98 държави и е отговорна за образованието, науката и културата в тези страни. Тя е отговорна и за 878 обекта, които са в списъка на световното културно наследство", отбелязва в коментара си по повод навременната и важна визита на Ирина Бокова в Багдад иракският журналист Саиф ал Хаят.
"Бокова печели сърцата на иракчаните със своите искрени и позитивни усилия за разрешаване на проблемите на Ирак в образованието и културата. Именно от подобни действия и усилия се нуждае днес светът.
В интервю преди визитата си в Ирак Ирина Бокова ми каза, че днес ролята на ЮНЕСКО и неговите представители не трябва да се ограничава само в административните офиси на организацията и в главната й централа в Париж. Представителите на ЮНЕСКО трябва да бъдат на място сред хората, които имат нужда от помощ. Затова отивам в Ирак, каза ми Ирина Бокова" пише журналистът.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай