Бокова иска защитени културни зони в Сирия и Ирак

Бокова иска защитени културни зони в Сирия и Ирак | StandartNews.com

Международна конференция на ЮНЕСКО в Париж с 500 участници подкрепи идеята

Генералният директор на ЮНЕСКО Ирина Бокова призова за създаване на "защитени културни зони" около обекти със значение в Ирак и Сирия. Това стана на международна конференция на организацията в Париж за заплахите за културното наследство в двете страни, в която участваха над 500 представители на Ирак, Сирия и международната общност. Планът предвижда защитените зони да бъдат оформени около местата, богати на историческо наследство в двете страни. Откривайки конференцията, Ирина Бокова посочи, че най-подходящо е началото на кампанията да започне от сирийския град Алепо и по-специално с Джамията на Омаядите, защото този храм е много важен за сирийското културно наследство. "Не е късно да се предприемат действия", каза Бокова.

Генералният директор на ЮНЕСКО осъди преследването на малцинствата в региона, нападенията срещу културното наследство и незаконния трафик на културни ценности. Тези действия са част от стратегията за целенасочено културно прочистване, провеждано с изключителна жестокост от ислямистите, изтъкна Ирина Бокова. Концепцията за културно прочистване показва какво всъщност се случва на тези земи", каза Амада Диенг, който е специален съветник на генералния секретар на ООН Бан Ки Мун за предотвратяване на геноцида.

За кризата в Сирия и Ирак няма само военно решение, подчерта Ирина Бокова. Тя посочи, че за да се победи фанатизмът, трябва да се развиват образованието и защитата срещу омразата. Трябва да се защитава културното наследство, което помага за постигне на колективна идентичност, смята тя. Тази позиция бе подкрепена от Стефан де Мистура, специален представител на ООН за Сирия, както и от Николай Младенов, специален представител за Ирак. И двамата представители на световната организация подчертаха необходимостта образованието и културата да се включат в пакета спешни мерки заедно с хуманитарната помощ, за да бъдат защитени човешките права и закрилата на уязвимото цивилно население. Николай Младенов изтъкна също, че културното наследство на региона принадлежи и на цялото човечество. Той осъди терористите, които извършват геноцид и поробват жени, грубо нарушават човешките права и се стремят да разрушат държавата на иракчаните.

Председателят на парламента на Ирак Шейх Хумам Хамуди апелира към страните, които се стремят да помогнат на народа му, да спасят душата на Ирак. Той призова международната общност и съседните страни да помогнат на Ирак да се противопоставят на онези, които се опитват да наложат една истина над другите. Шейх Хамуди обеща, че иракското правителство ще подкрепя културното разнообразие и плурализма.

Призивът на генералния директор на ЮНЕСКО Ирина Бокова да се постави културното разнообразие в основата на хуманитарните и мирните усилия в Сирия и Ирак получи пълна подкрепа и от генералния секретар на ООН Бан Ки Мун. В посланието си до конференция Бан Ки Мун подчерта, че "защитата на културното наследство е императив на сигурността". Делегатите на конференцията изразиха единодушна подкрепа и на идеята да се наложи международна забрана на търговията с артефакти от Сирия и Ирак. В конференцията участваха представители на световни музеи като Метрополитън музей, Лувъра и Британския музей. Емили Рафърти, директор на Метрополитън музей, говори за нуждата от борба срещу нелегалния трафик на културни предмети от Ирак и Сирия.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай