Блумбърг не вярва в късмета

Блумбърг не вярва в късмета | StandartNews.com

Първите си пари заработил, като продавал новогодишни играчки заради скаутски лагер

Преуспелият медиен магнат проучва дали да се бори за президент на САЩ

Милиардерът и бивш кмет на Ню Йорк Майкъл Блумбърг може да се прицели в стола на Барак Обама в Белия дом. Медийният магнат обмисля да се кандидатира за президент на САЩ. Собственикът на групата Bloomberg иска да бъде независим претендент в предизборната битка, изправяйки се най-вероятно срещу Хилари Клинтън и Доналд Тръмп. Блумбърг е възложил на помощниците си негласно да направят допитване до обществеността в страната за изясняване на шансовете му, ако обяви кандидатурата си. Приближени до милиардера твърдят, че Блумбърг решил да прецени какви са възможностите му, имайки предвид как Доналд Тръмп, на когото експерти предричаха бърз неминуем крах, успя да заеме лидерски позиции сред претендентите на Републиканската партия. Преди президентските избори в САЩ през 2008 г. бизнесменът също обмисляше евентуално участие в тях, но по-късно реши да не се включва в надпреварата. В надпреварата за вота на 8 ноември вече участват над 10 претенденти и вероятно те ще нарастват до националните конгреси на двете партии през юли. Сред демократите безспорен фаворит е бившият държавен секретар Хилари Клинтън. В лагера на Републиканската партия лидер е Доналд Тръмп.

Майкъл Блумбърг, който вече има в актива си 11-годишен опит като 108-я кмет на "Голямата ябълка", както нюйоркчани с гордост наричат своя мегаполис, е сред най-богатите хора в света. Според сп. "Форбс", през 2010 г. неговото състояние от 18 милиарда долара го нарежда на 23-то място по богатство на планетата. Той е зодия "водолей" - роден през 1942 г. на 14 февруари. Баща му бил счетоводител в млечен завод, а майка му - секретарка. Дядовците му и по бащина, и по майчина линия са руски евреи. За разлика от други богаташи, Блумбърг се жени един единствен път - на 33 години, за Сюзан Браян, също руска еврейка. Тя му ражда две дъщери. След като се развежда през 1993 г., Блумбърг заживява без брак с Даян Тейлър. Но споделя, че със Сюзън са останали добри приятели.

Като говори за детството и младостта си, Блумбърг не пропуска да спомене, че сред най-ярките му преживявания е един от летните лагери на бойскаутската организация, към която принадлежал. Той сам заработил парите за лагера, като продавал новогодишни играчки. Твърди, че именно тогава се е научил на самостоятелност, както и да работи в екип. През ученическите си години Майкъл се трудил след часовете в малка компания за продажба на електрооборудване в Кеймбридж, щата Масачузетс. Експерт му препоръчал да постъпи в университета "Джон Хопкинс" в Балтимор. Общителността му помага да стане лидер на съвета на студентското братство, усвоява умението да се кандидатира за избираеми длъжности и си създава управленски навици. Следващата стъпка е магистратура по мениджмънт в Харвард. Когато през 1966 г. завършва, има желание да участва във войната на САЩ срещу Виетнам. Лекарите обаче го възпрели, защото е дюстабан.
Успешният път в големия бизнес започва с постъпването му на работа в компанията "Саломон брадърс". Там бързо оценили качествата на амбициозния млад човек и Майкъл тръгнал нагоре по йерархията. "Щом отидех на работа, първо прочитах офисния екземпляр на "Уолстрийт джърнъл" и така спестявах по 15 цента за покупката му. Пристигах още в 7 ч, когато там нямаше никой, освен собственика Били Саломон. Когато искаше да пуши или да поговори за спорт, той идваше при мен. Така на 26 г. вече бях приятел на управляващия партньор", разказва милиардерът. След 6 г. работа в компанията, русокосият младеж вече е любимец на всички шефове. Той се среща с най-важните клиенти, от него вестниците вземат интервюта. През 1973 г. става партньор на собственика и започва да управлява всички операции с акции. През 1981 г. обаче враговете му в компанията вземат връх и Майкъл е принуден да напусне. Тръгва си с 10 млн. долара и пакет акции. Няколко месеца по-късно на бял свят се появява компанията "Иновейтив маркет систем", която впоследствие става "Блумбърг". Идеята на Майкъл е да създаде собствена корпоративна информационна система за следене на ситуацията на пазара, а достъпът до нея да е на умерена фиксирана цена. Първият клиент е инвестиционната банка "Мерил Линч", която Майкъл лично посещава, за да представи бизнес плана си. Скоро банката купува 20% от фирмата за 30 млн. долара. Постепенно агенция "Блумбърг" се разраства с огромен щат млади сътрудници по цял свят. Към нея се прибавят радиостанция, финансов тв канал и уеб сайт. Всички структури на компанията се обслужват от единна компютърна система, която все още няма аналог в света. Тя дава възможност на централните банки, инвестиционните компании, правителствените организации, корпорации и новинарските емисии да ползват в реално време ексклузивна делова информация. Днес агенция "Блумбърг" има 142 бюра в 72 страни и за нея работят 15 300 души. Когато наскоро заради силно земетресение Китай се оказа отрязан от информационната система, Хонконгската борса просто спря работа.

Кметът на Ню Йорк с 1 долар заплата

През 2001 г. Майкъл Блумбърг, който вече е голяма финансова акула, започва кампанията си за кметското място в Ню Йорк, като изразходва за нея 70 милиона долара собствени пари. През 2007 г. той внезапно сменя партийната си ориентация и от демократ става републиканец. Това всъщност няма особено значение, защото той винаги е твърдял, че е технократ. За да спечели симпатиите на нюйоркчани, Блумбърг си определи кметска заплата от 1 долар годишно и често ходеше на работа с метрото. Една от големите му заслуги в края на мандата бе сериозното намаляване на престъпността в мегаполиса.
Блумбърг е известен и филантропията си, на пето място е сред най-щедрите дарители в САЩ. Дава пари за програми за подобряване на общественото здраве, включително и за глобалната кампания против пушенето. По негово време, въпреки голямата съпротива от милионите пушачи в Ню Йорк, бе въведена тотална забрана да се пуши на закрито.
Сред хобитата на преуспелият бизнесмен и политик е пилотирането на хеликоптер.

Философията на успеха

* "За да преуспее човек, той трябва непрекъснато да се развива, а не да разчита на щастлив лотариен билет".
* "Винаги съм смятал, че човек трябва да умее да носи няколко дини под мишница и да прави това красиво и умно, а също да взема най-доброто, което срещне по пътя си. Всяка значима стъпка в развитието на компанията ми и лично в моето развитие е била по-скоро еволюционна, отколкото революционна. Това бяха малки, но верни стъпки, а не късмет, паднал от небето."

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай