Близо 950 са задържаните в Турция, и насилие над журналисти

Близо 950 са задържаните в Турция, и насилие над журналисти  | StandartNews.com

Анкара. От вътрешното министерство на Турция съобщават, че ситуацията в страната се нормализира въпреки продължаващите антиправителствени протести. Близо 950 души са задържани до момента, повечето от които вече са освободени след разпит.

Информациите за насилие над представителни на медиите се засилиха пък още в неделя, след като полицията агресивно се опита да попречи на журналистите да отразяват демонстрациите срещу правителството. Това показват новинарски репортажи и разговори на Си Пи Джей. На сайта си „Комитет за защита на журналистите" (CPJ) призовава властите да спрат с измъчването на пресата. През уикенда, сълзотворна граната удари в крака Елена Йончева в Истанбул, докато отразяваше протестите в града.

ЕС отправи остри критики към турските власти за начина, по който действат спрямо протестиращите. В същото време азербайджанската агенция Тренд прогнозира, че отношенията между Турция и ЕС може да се влошат след „предубедените и неоснователни изявления" на Европейския парламент във връзка с протестите в Турция.

Над 380 души са пострадали при сблъсъците между протестиращи и полиция в турската столица Анкара, като 4 от тях все още се намират в болница, предаде ИТАР-ТАСС, позовавайки се на данни на администрацията на губернатора на Анкара.

Според държавната медия TRT 25 души са задържани в столицата Анкара, 13 в Ескишехир и „множество" в Истанбул.

„В резултат на агресивните акции са унищожени, запалени или разбити 132 държавни и частни офиса, 71 банкови клона, 74 частни и полицейски автомобила, 30 автобуса на градския транспорт, 117 рекламни конструкции и автобусни спирки", се посочва в изявление на губернаторската администрация.

„До момента са задържани 944 души. Виновните ще бъдат изправени пред закона", се посочва в изявлението. Тези 944 души са общият брой на задържаните по време на протестите, по-голямата част от които са освободени, след като са им взети показания.

Нова форма на мирен протест пък се появи в Турция, след като властите прогониха демонстрантите от площад Таксим в събота и забраниха събиранията, съобщава АФП. В понеделник вечер един човек застана по средата на площад Таксим, носейки портрет на основателя на модерна Турция, Мустафа Кемал Ататюрк в ръцете си. Застана мълчаливо и с поглед вперен напред не помръдна в продължение на часове. Новината бързо се разпространи в социалните мрежи и стотици хора дойдоха на площада за да го видят с очите си.

В понеделник стотици турски работници и леви организации излязоха по улиците на Истанбул в израз на подкрепа към протестиращите от парк „Гези". Те се опитаха да се съберат на площад „Таксим", но полицията им попречи и множеството бе разпръснато с гумени куршуми и водни оръдия.

Говорителят на държавния департамент на САЩ Джен Псаки опроверга внушенията за американска намеса и организиране на протестите в парка „Гези" на площад „Таксим" в Истанбул, информира телевизионният канал NTV. Лансирането на тезата за „американката следа" беше провокирано от публикация в турския вестник „Йени Шафак" от 15 юни.

Министърът на правосъдието Садуллах Ергин заяви, че все още властите не са достигнали до източниците на посланията в социалните медии, провокирали и подтикнали протестните действия в парка „Гези" на площад „Таксим" в Истанбул, предаде телевизионният канал CNN-TURK. „За да можем да достигнем до тези източници, изграждаме адекватна инфраструктура със съдействието на министерството на транспорта и съобщенията. Има начин да се достигне до източниците. Това става чрез Twitter". Не се налага да бъдат извършвани някакви законодателни промени по отношение на социалните мрежи" – думите са на министър Садуллах Ергин, цитирани от CNN-TURK.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай