Близък ли е Ердоган до Путин? Измамата

Приликите му с маниакалния лидер са твърде малко

Близък ли е Ердоган до Путин? Измамата | StandartNews.com

Изказванията на турския президент Реджеп Ердоган от последните дни може би са били неочаквани за някои. Държавният глава, който многократно е атакувал НАТО и съюзниците си, често пъти за сметка на Русия, призова за по-решителни действия и повече твърдост от страна на алианса, сочи анализ на Инвестор.бг.

Ердоган обаче сякаш бързо е забравил, че именно неговото поведение бе един (от многото) фактори за отслабването на НАТО отвътре, за същата тази липса на единство, за която президентът намеква в последните си изказвания.

Въпреки че самата Анкара бе застрашена от санкции, Ердоган не пожела да се откаже от руските противоракетни системи С-400, които купи от Русия.

Ако НАТО наистина беше толкова решителен, колкото на Ердоган сега му се иска, може би Турция наистина щеше да е обект на строги санкции или дори на по-крайни мерки от страна на пакта. Дали Ердоган показва твърдост в момент на невиждана от десетилетия криза за Европа именно защото знае, че нищо повече не може (и няма) да се направи?

Усилията на Ердоган да внася смут в алианса само допреди няколко месеца не са на куче, което лае, но не хапе, а на куче, което никога не е имало намерение да ухапе когото и да е било.

Независимо от сравненията между Путин и Ердоган и търсени, или не прилики в политиките и личния им стил двамата държавни лидери са на различни позиции по редица теми, които трудно биха могли да бъдат сближени дори и в лицето на потенциален общ враг или моментен интерес.

Сирия, Либия и Нагорни Карабах са само част от примерите за различията между Турция и Русия, които с почти никакво количество изгодни сделки и удобни съюзи не могат да бъдат преодолени.

Въпреки всичко, което може да се каже за Ердоган, той остава един от най-обиграните и умели политици в Европа днес и заедно с Турция отдавна е взел страна в по своята същност двуполюсния свят от края на 90-те години, в който живеем.

Нека не забравяме и че самият Ердоган дойде на власт със силна прозападна платформа, фокусирана и върху членството в ЕС.

И въпреки всичко казано дотук, може би няма да е съвсем правилно да приемем позицията на турския лидер като желание веднъж завинаги да „зарови томахавката“.

Той умело си оставя отворена вратичка за нови хитрости. Говорителят на Ердоган Ибрахим Калън по-рано подчерта, че евентуални западни санкции срещу Русия заради Украйна няма да решат проблема, а е по-добре да бъдат изслушани и разбрани стратегическите притеснения на другата страна, цитиран от проправителствения в. Daily Sabah. Също както през 2014 г. със санкциите за Крим.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай