Блинкен в Китай! Визита, която променя всичко

Държавният секретар на САЩотива на официална визита

Блинкен в Китай! Визита, която променя всичко | StandartNews.com

Държавният секретар на САЩ Антъни Блинкен ще посети Китай от 24 до 26 април, където възнамерява директно да изрази загрижеността си относно подкрепата на Пекин за руската отбранителна промишленост.

Това съобщи АФП. Агенцията се позова на високопоставен американски служител.

По-специално държавният секретар на САЩ възнамерява да повдигне пред Пекин въпроса за подкрепата за руската отбранителна промишленост.

Вашингтон признава, че Китай се е въздържал от предоставяне на пряка военна помощ на Русия, но осъжда трансфера на материали с двойна употреба, които Русия използва за производство на боеприпаси и оръжия, използвани във войната ѝ срещу Украйна.

На пресконференция в Италия в петък ръководителят на американската дипломация обвини Китай, че косвено "подхранва" конфликта в Украйна.

"Ако Китай, от една страна, иска да има приятелски отношения с Европа и други страни, не може, от друга страна, да подхранва това, което е най-голямата заплаха за европейската сигурност след края на Студената война", обобщи Блинкен.

Антъни Блинкен също така ще поиска от Китай да избягва "провокативни" мерки по време на встъпването в длъжност на новоизбрания тайвански президент Лай Чинг-те следващия месец, съобщи американски служител. Тайван е основен източник на разногласия, като Китай протестира срещу продажбите на американско оръжие на Тайпе, докато САЩ се оплакват, че Пекин възнамерява да промени статуквото там.

Този ход е знак за по-нататъшно намаляване на напрежението между САЩ и Китай, което се изостри при бившия президент Доналд Тръмп, който отново обещава твърда линия срещу Пекин, ако спечели изборите през ноември. Но президентът Джо Байдън, макар и да се стреми към по-голяма стабилност между двете най-големи икономики в света, продължава да оказва натиск.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай
10 Коментара
Гнусни
преди 1 седмица

И долни кравари пукнете мама ви!

Откажи
Пенка
преди 1 седмица

Найпродaваният пpодyкт за отcлабвaне в свeта! Помoгна на мен и съпpyга ми и ще пoмогне на вас, pезyлтатът е видим след няколко дни, кyпиx го от тук--- https://da.gd/keto

Откажи
лъчо
преди 1 седмица

Крайно време е някой да сложи край на самозабравилите се джендъри и да спре печатницата на долари

Откажи
Kresi
преди 1 седмица

А не е ли време да се сложи край на всички диктатура по света.Време разделно е и чоже би това е началото на краят им

Откажи
Митко
преди 1 седмица

Не е ли време да си извадиш главата от задника,да ти сложат другата глава?

Откажи
Пешко
преди 1 седмица

А не е ли време в твоя задник да се положи неква друга глава, смешко?

Откажи
Милена
преди 1 седмица

Гадните кравари още не са разбрали, че не мога да командват целия свят. Мръсни ултраглобалистки боклуци

Откажи
Полит АнтрУпУлог/дееба
преди 1 седмица

Тази визита променя сичку. Китай става провинция на Тайван, престава да бъде най-мощната икономика, обявява война на Русия и сам си взривява ядрените реактори правейки си съвременно сепуко.Наред с това, застава на задни лампички, подскача сладко на задни в неравноделният такт 7/8 на Янки Дудл! Въобщее ... визита ли е, чудо ли е!!! Само гледай!

Откажи
Razbirachev
преди 1 седмица

Блинкен да го д..а! Кой е той че да обсъжда Китай и политиката му. Америка храни Зеленския лук, а не харесва Китай да съдейства на РФ. От къв зор г-н Никой Блинкенов? Я се скривай,.че вече никой не ви е..а за чеп.

Откажи
Разбирачев
преди 1 седмица

И кое всичко ш промени Блинкенчо! Китайците да си преместят малките от единия крачол в другия, подсмихвайки се ласкаво на говедото.

Откажи