Блинкен в Израел! Притиска Нетаняху

Продължава обиколката му в Близкия изток

Блинкен в Израел! Притиска Нетаняху | StandartNews.com

Източник: БТА

Американският държавен секретар Антъни Блинкен пристигна в Израел, пореден етап от четвъртата му обиколка в Близкия изток, посветена на опитите за постигане на мир в региона, предаде Франс прес.

Преди това Блинкен беше в Йордания, в Катар, в Обединените арабски емирства, в Саудитска Арабия.

Блинкен пристигна снощи в Тел Авив от саудитското кралство.

Във вторник ще се състоят неговите срещи с представители на израелските власти, по време на които се очаква той да пледира по-специално, че животът на цивилните палестинци в ивицата Газа трябва да бъде обезателно пощаден.

Блинкен има намерение и да упражни натиск върху израелския премиер Бенямин Нетаняху относно бъдещето на палестинския анклав въз основа на идеите, аргументите и предложенията, които той е чул по време на предходните етапи от четвъртата му регионална обиколка.

По време на визитите на Блинкен в Йордания, Катар, ОАЕ и Саудитска Арабия той се опита да успокои арабските представители, че САЩ се противопоставят на идеята за преместване на палестинците от Газа. Той също така заяви на събеседниците си, че САЩ искат големите мюсюлмански съседи на Израел да играят роля в бъдещото управление на Газа, отбелязва Ройтерс.

Блинкен също така призова посетените от него страни да се опитат да намалят напреженията, които вече породиха насилие в окупирания Западен бряг, в Ливан, в Сирия и Ирак и станаха и повод за йеменските бунтовници хуси да атакуват кораби в Червено море.

"Навсякъде, където бях, аз се срещнат с лидери, които са решени да предотвратят конфликта, пред който сме изправени сега, да се разпространи", заяви Блинкен по време на визитата си в Саудитска Арабия.

Той също така подчерта, че страните, които е посетил, са изразили готовност да помогнат за стабилизирането и съживяването на Газа и добави, че Вашингтон ще работи с тях относно това, което е необходимо да се направи и онова, което държавите са готови да направят.

Към Блинкен по време на обиколката се присъедини и специалният емисар на САЩ за Йемен Тим Лендеркинг, в момент в който Вашингтон търси регионална подкрепа за действия за париране на атаките на хусите срещу търговски кораби.

 

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай