Българи и румънци на протест. Солидарност срещу голяма опасност

недоволство срещу инсталация за биологични отпадъци

Българи и румънци на протест. Солидарност срещу голяма опасност | StandartNews.com

Протестен митинг организираха днес десетки жители на румънския град Гюргево и на българския град Русе пред Префектурата на окръг Гюргево. Протестът е срещу разполагането на инсталация за изгаряне на биологични отпадъци в град Гюргево, съобщава Аджерпрес.

Те скандираха и носеха плакати и банери с призив за спиране на този проект, който според тях може да доведе до замърсяване на зоната.

"Имаме опит от Химическия комбинат в Гюргево, който създаваше изключително много проблеми за общественото здраве в продължение на десетки години не само за нас, но и за нашите български съседи (...) В случая с изграждането на инсинератора за биологични отпадъци в Гюргево съществува проблема с дистанцията до жилищните зони, тъй като в една форма на закона беше 500 метра, но тук се появява един проблем, който малко мирише на зловредно влияние, защото, след като инвеститорът направи проучването за въздействие, тази разпоредба изчезна от закона и вече не е предвидено отстояние, а само задължение за осъществяване на прочуване за въздействие", заяви инициаторът на протеста Чиприан Александру.

За да противодейства на този пропуск в закона Общинският съвет на Гюргево одобри на заседание вчера, 31 август, дистанция за здравна защита от 1000 метра за всеки инвестиционен обект, който излага гражданското общество на рискове по отношение на здравето. На заседанието присъства и заместник-кметът на Русе Димитър Недев, който изрази безпокойство от изграждането на инсинератор в Гюргево, посочва агенцията.

"Не виждам подобна инвестиция като подходяща в Гюргево, тъй като тук би трябвало да се развиват проекти за туризъм, а вместо това докарваме един потенциален замърсител и ще стигнем до ситуацията нито едно корабче с туристи да не спира вече на пристанище Гюргево", допълни Чиприан Александру.

"Протестирам днес, защото не искам нищо да замърсява град Гюргево. Искаме да имаме чист въздух както за нас, така и за нашите деца", заяви за Ажерпрес Йоана Карла, една от участничките в протеста.

И други жители на Гюргево, живеещи именно в зоната, където предстои да заработи инсинераторът, изразиха недоволството си. "Искаме да дишаме чист въздух, след като толкова години страдахме от Химическия комбинат, едва се отървахме, а сега да дойде друго замърсяване, не е лесно", казва Георге Велча.

Към жителите на Гюргево се присъединиха и хора от град Русе, които също се включиха в протеста, отбелязва агенцията.

"Гражданите на Русе имат историческа чувствителност към замърсяването на въздуха, който идваше по време на социализма от Гюргево, и това кара хората да протестират. Историята на тези обекти показва, че се случват инциденти и възниква замърсяване и нашето желание е да бъдат изграждани извън населените места", заяви жителят на Русе Михаил Михов.

Тъй като протестът се състоя пред сградата, в която се намират Префектурата и Окръжният съвет на Гюргево, пред протестиращите излезе и председателят на Окръжния съвет на Гюргево Думитру Беяну. Той също каза, че проблемите, които ще се появяват заради този инсинератор, са обезпокоителни за всички жители на град Гюргево.

"Не знам как се е промъкнал този проект през надзора на институциите, които трябваше да намерят решение да го блокират (...) Никой няма нужда от подобен инвестиционен обект, още повече, че ползите са незначителни, а проблемите, които ще се появяват с времето, са обезпокоителни за всички в Гюргево. Бих искал и мисля, че ще се намерят решения, за да бъде блокиран окончателно този проект", посочи Думитру Беяну.

Митингът ще продължи от 17.00 часа тази вечер в град Русе, където ще отидат и жители на Гюргево, които ще протестират заедно с българските съседи, отбелязва агенцията.

"Нямам въздух!", "Не разрешавайте отровата!", "Не ни обгазявайте!", пише на много от банерите, разпънати от протестиращите пред Префектурата в Гюргево.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай