Бил Гейтс изненада света! Има ли тревога

С тази петгодишна прогноза за изкуствения интелект

Бил Гейтс изненада света! Има ли тревога | StandartNews.com

Милиардерът Бил Гейтс направи интересна прогноза за следващите години, която не може изведнъж да бъде приета от хората.

За никого не е тайна, че Гейтс е привърженик на изкуствения интелект, но сега той прогнозира, че тази технология ще доведе до позитивна трансформация за всички през следващите пет години, предаде Актуално.

Възходът на изкуствения интелект предизвиква опасения, че технологията ще премахне милиони работни места по света. Международният валутен фонд тази седмица съобщи, че около 40% от работните места по света могат да бъдат засегнати от възхода на ИИ. Гейтс не е задължително да не се съгласява с това схващане, но той вярва, че историята показва, че с всяка нова технология се появява страх и след това идват нови възможности.

"Както имахме проблема на селското стопанство през 1900 г., хората бяха като "Хей, какво ще правят хората?"

Всъщност много нови неща, а и не само, са се появили в много нови категории.

Работни места бяха създадени и ние сме много по-добре, отколкото когато всички се занимаваха със селскостопанска работа", казва Гейтс. "Сега нещата ще бъдат подобни".

В интервю за Фарид Закария от CNN във вторник Гейтс прогнозира, че изкуственият интелект ще направи живота на всички по-лесен, а именно като посочи, че ще помага на лекарите да обработват документите си, което е "част от работата, която не харесват, можем да я направим много ефективна."

Тъй като няма нужда от "много нов хардуер", Гейтс заяви, че достъпът до ИИ ще бъде през "телефона или компютъра, който вече имате, свързан през интернет връзката, която вече имате".

Той също така заяви, че подобренията с ChatGPT-4 на OpenAI са "драматични", тъй като той може "по същество да чете и пише", като по този начин е "почти като да имаш работник с бяла якичка, който да бъде учител, да дава здравни съвети, да помага при писането на код, да помага при обаждания за техническа поддръжка". Той каза, че включването на тази технология в образователния или медицинския сектор ще бъде "фантастично".

 

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай
1 Коментара
Илья
преди 3 месеца

Хора, чували ли сте за аналог на виаграта, който е 3 пъти поефективен и напълно безопасен на всяка възраст, а и лекува мъжки болести. Лично го тествах и сега го препоръчвам на всички, мега готино нещо е, прочетете сами какво може:----- https://do.my/xbio

Откажи