Белгия зарадва Зеленски с тези новини

Какво ще получи Украйна

Белгия зарадва Зеленски с тези новини | StandartNews.com

Украйна ще получи 1,7 млрд. евро (1,8 млрд. долара) от данъци върху лихвите, генерирани от руски фондове, замразени след нахлуването на Москва, заяви министър-председателят на Белгия Александър Де Кроо, цитиран от АФП.

Парите ще бъдат предоставени на Киев през 2024 година, заяви Александър Де Кроо на пресконференция в Брюксел, проведена съвместно с украинския президент Володимир Зеленски.

Според правителствен служител Белгия вече е отпуснала 600 млн. евро, които ще отидат за Украйна през тази година на същото основание.

"Данъците върху лихвите от тези активи трябва да отидат на 100% в полза на украинския народ", каза Де Кроо, предаде БГНЕС. Решението на Г-7 да замрази руските активи веднага след като Кремъл нахлу през февруари 2022 г., доведе до блокирането на около 300 млрд. долара в участващите страни.

Лъвският пай се държи в Европа - голяма част от него в Белгия, където се намира Euroclear, компанията, която обработва международни трансакции с ценни книжа.

Де Кроо заяви, че са замразени "стотици милиарди" евро в руски активи, които генерират "милиарди" под формата на лихви.

Въпреки че Украйна призова всички руски пари да отидат за следвоенно възстановяване, страните от Г-7 отхвърлят директната конфискация като изпълнена с правни проблеми и нарушение на световните норми.

Но парите, набрани чрез лихви - по лихвените проценти на Европейската централна банка - са честна игра, твърдят те.

Де Кроо заяви, че белгийското законодателство позволява подобна процедура, и предположи, че други страни от ЕС биха могли да последват примера.

Зеленски беше в Белгия, за да участва в срещата на министрите на отбраната на НАТО.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай