Байдън в Европа: За думите и езика на тялото

US президентът гледаше на визитата като на завръщане у дома, но разбра, че някои неща са се променили

Байдън в Европа: За думите и езика на тялото | StandartNews.com

Когато Джо Байдън и неговите помощници планираха визитата на брега на Корниш, мнозина - включително и президентът, я възприеха като прибиране у дома. И като при всяко завръщане вкъщи, Байдън откри някои познати неща: семейната снимка, бързия дипломатически пинг понг, германския канцлер Ангела Меркел.

Но той също така разбра, че някои неща са се променили. Непоколебимите американски съюзници, разтърсени след ерата на Тръмп, все повече работят за определяне на собствена външна политика.

Глобални сътресения като Брекзит и пандемията от коронавирус все още не се бяха случили последния път, когато Байдън присъства на дипломатическа среща на върха. А драматичната ескалация на киберпрестъпността осигури застрашителен подтекст, включително в събота, когато организаторите решиха да прекъснат интернет до заседателната зала, тъй като лидерите водеха разговори за Китай.

Ето три акцента от срещата на върха на Г-7, както ги видя Кевин Липтак от CNN

Сваляне на напрежението

Разликите в езика на тялото между срещата в Корнуол и трите срещи на върха, на които присъства Тръмп, не биха могли да бъдат по-ярки. Ако 45-ият президент изглеждаше мрачен, докато други лидери се обединяваха срещу него, Байдън се стараеше да изглежда спокойно и удобно, дори когато имаше различия.

Той се засмя от сърце, седнал редом с британския премиер Борис Джонсън, който изглеждаше облекчен, че Байдън не гледа на него като на „физически и емоционален клонинг“ на Тръмп.

Наведе се за прегръдка с Еманюел Макрон, докато двамата влизаха в залата за срещата.

А после го попита дали Америка се е върнала. "Да, определено", каза френският президент. А след това добави: "Чудесно е да имаш президент на САЩ, който е част от клуба и е готов да сътрудничи."

 

Байдън и Меркел се срещнаха на открито, за да се порадват на крайбрежното слънце, докато водеха разговор, прекъсван от смях.

Същата вечер президентът и лидерите направиха стъпка за още по-голямо сближаване, този път под формата на плажно барбекю и сладкиши със сладолед за десерт.

Дкато бе кандидат за президент, Байдън акцентира върху очевидното нежелание на Тръмп да развива положителни отношения със световните лидери. Като сенатор, а след това и като вицепрезидент, стилът на дипломация на Байдън е фокусиран върху човешките взаимоотношения.

В първите си месеци на президентския пост Байдън провеждаше срещи с чуждестранни лидери чрез видеоконференции. Но каза на помощниците си, че трябва да започне да пътува веднага щом е безопасно.

По време на тридневната среща на върха Байдън разговаря индивидуално с поне четирима лидери и прекара часове с цялата група.

Разликите остават

И все пак пълно съгласие по темите не бе постигнато. Едно от основните предложения на Байдън към групата - глобална инфраструктурна програма, предназначена да се конкурира с китайската инициатива "Един пояс, един път", беше включено в окончателното комюнике от срещата на върха. Но без конкретни ангажименти.

Декларацията за прекратяване на използването на въглища за производство на енергия беше неясна и без посочени срокове.Световните сили се ангажираха да противодействат на нелоялните търговски практики на Китай, нарушенията на човешките права и гоненията срещу опозицията в Хонконг.

И въпреки че линията към Пекин бе по-твърда  в сравнение с предишни резултати от срещи на върха, предварителните проекти за комюникето бяха по-остри от приетия текст.

Зад кулисите европейските лидери се запънаха да стигнат дотам, докъдето на Байдън му се искаше.

По време на пресконференция в неделя американският президент каза, че е доволен от окончателния документ, но призна, че нито един резултат няма да бъде идеален.

„Мисля, че има много действия срещу Китай и винаги има нещо, което може да се подобри. Сигурен съм, че и колегите мислят така“, каза той.

Байдън е подчинил цялото си пътуване на идеята за защита на демокрацията срещу авторитаризма. Но някои в Европа намират, че формулировката "демокрация срещу автокрация" оставя малко място за реалността. И че в крайна сметка много страни ще разчитат на Китай или Русия под една или друга форма.

На пресконференцията Байдън заяви, че вярва, че някои от лидерите са възприели неговото мнение. "Всички разбират сериозността и предизвикателствата, пред които сме изправени, както и отговорността на нашите горди демокрации да изпълнят мисията си за останалия свят", каза той.

Най-добрият пример за това беше съвместният ангажимент, поет от лидерите, да предоставят допълнително 1 милиард ваксини на бедни страни, включително 500 милиона от САЩ. Макар че дори някои членове на Г-7 все още се борят да ваксинират своето население.

След срещата на върха Меркел беше откровена пред репортери, че присъствието на Байдън на мястото на САЩ в Г-7 не слага край на проблемите, пред които е изправен светът. Но означава, че групата може да работи с нов импулс, за да ги реши.

Германският канцлер заяви, че решението на Байдън да върне САЩ към Парижкото споразумение е направило дискусиите за климата на Г-7 "много по-лесни". Меркел, за която тази среща е последна като лидер на Германия, е поканена да посети Белия дом на 15 юли.

3 часа прагматични разговори в Женева

Пътуването на Байдън през първите му дни в Европа беше внимателно режисирано, за да подчертае традиционните съюзи на Америка преди преговорите с руския президент Владимир Путин. US президентът прекара голяма част от престоя си в подготовка за срещата в швейцарска вила от 18-ти век с изглед към Женевското езеро.

"Насочвам се към Г-7, след това към НАТО и накрая ще се срещна с г-н Путин, за да му съобщя това, което искам да знае", каза Байдън пред американските ВВС, базирани на Острова, още щом кацна отвъд Океана.

Не е ясно каква е подкрепата, която получи от колегите си от Г-7. Русия е обвинявана за злонамерена кибер активност и за регионална агресия. Но дори Меркел, един от най-близките съюзници на Байдън в Г-7, се затрудни да закълне Москва завинаги.

Байдън наскоро се отказа от санкциите срещу Германия, свързани с руския газопровод „Северен поток 2“, което би усложнило отношенията с надежден съюзник.

В неделя американският президент заяви, че е съгласен с Путин, че връзките между САЩ и Русия са в ниска точка. Но допълни, че си струва да се срещне с него.

И Байдън, и Путин впоследствие определиха тричасовата си среща като положителна, но без големи пробиви. Лидерът на САЩ заяви, че доказателствата за напредък ще дойдат по-късно, когато резултатите от неговата дипломация излязат на бял свят.

"Направих това, за което дойдох", каза той.

И започна пресконференцията си след срещата, подчертавайки фокуса си върху правата на човека, включително с повдигането на въпроса за лидера на опозицията Алексей Навални, който излежава присъда в колония. За "Русия ще има опостушителни последици, ако опозиционерът умре в затвора", каза Байдън.

"Казах на президента Путин, че моят дневен ред не е срещу Русия или срещу някой друг, а е за американския народ. Ясно му дадох да разбере, че ще продължим да повдигаме въпроси на основните човешки права, защото ние сме такива", допълни той.

Байдън заяви, че търси "предсказуеми и рационални" отношения с Москва и нарече САЩ и Русия "две велики сили", което е значително повишаване на статута на Москва на световната сцена.

Когато репортер попита Байдън дали се доверява на Путин, той като че ли кимна. Но по-късно неговият директор по комуникациите каза, че президентът не кима в отговор на конкретен въпрос.

Путин заяви, че не е открил враждебност в отношението към себе си. По време на своята пресконференция, която предшестваше тази на Байдън, той определи преговорите като "конструктивни" и каза, че е с общо положително впечатление от американския лидер.

"Той е уравновесен човек, професионалист и е много опитен. Струва ми се, че наистина говорихме на един и същ език", каза Путин.

Но не промени реториката си, като осъди Навални и отрече ролята на Русия в кибератаките.

Вместо това описа откровени и прагматични три часа, които не са довели до дълбока или емоционална връзка. "Това със сигурност не означава, че сме се погледнали в очите и сме открили душите си или сме се заклели във вечно приятелство", каза руският лидер.

Двамата президенти разговаряха чрез преводачи.

След разговорите имаше няколко скромни резултата, включително споразумение за връщане на посланиците в Москва и Вашингтон.Двете страни се договориха да започнат диалог по контрола на ядрените оръжия.

Но нямаше знаци за съгласие по други въпроси като киберсигурността и Украйна.

Байдън подари на руския лидер авиаторски слънчеви очила - стил, предпочитан от американския президент, както и кристална скулптура на бизон. Не е ясно дали Путин е подарил нещо на Байдън. През 2018 г. руският лидер подари футболна топка на бившия президент Доналд Тръмп след среща в Хелзинки, Финландия.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай