Балансьорът на Европа

Балансьорът на Европа | StandartNews.com

Доналд Туск идва от малцинствата, но е най-успешният премиер в Полша след комунизма

Полският премиер Доналд Туск спечели поста на председател на Европейския съвет, или президент на ЕС, на срещата на върха на 30 август. Победата му бе както изненадваща, така и очаквана. И напълно заслужена.

Туск е лидер на една от най-успешните източноевропейски страни в ЕС - Полша бе единствената страна, която не изпадна в рецесия през кризата от 2008-2011 г. Политическата кариера на Туск в родината му е повече от успешна. Той е бил депутат във всички парламенти, с изключение на един, след падането на комунизма. Туск е и единственият премиер, който се радва на преизбиране в полската история след 1989 г. По отношение на Европейския съюз той печели поддръжници с умерената си позиция за здрав съюз, но между отделни държави, а не федерация, в която липсва национална идентичност. Негови привърженици са както германската канцлерка Ангела Меркел, така и британският премиер Дейвид Камерън. Избирането на Туск за върховния пост спомага и за постигането на необходимия баланс в ЕС между "източни" и "западни" страни, а решението за поставянето му на този пост доказва, че разделението между "стари" и "нови" членки все повече избледнява.

Доналд Туск идва от малцинството кашуби и е сравнявал трудностите на своята етническа група с проблемите, които са преживели евреите. Той е роден в Гданск през 1957 г. в семейството на дърводелец и медицинска сестра. Името му е шотландско и идва благодарение на баба му по бащина линия, която на младини се влюбила в шотландец на име Доналд. После кръстила така сина си (бащата на Туск), а името било наследено и от внука й. Възходът на Туск в политиката също започва от Гданск. Той завършва висшето си образование по история в местния университет през 1980 година, а през 80-те е виден местен лидер на движението "Солидарност", основател на студентския комитет на движението в града. Заради тези си дейности получава забрана да работи в държавни компании.

Падането на комунизма бързо изпраща Туск в политиката като член на парламента. Той основава партията Либерално-демократичен конгрес, която печели 8% на изборите през 1991 година, и става депутат в първия Сейм на Третата полска република. През 2001 година основава партията "Гражданска платформа", след като предишната политическа формация се разпада. Тя печели 65 места в парламента същата година и става най-голямата опозиционна партия. През 2007 година "Гражданска платформа" побеждава "Право и справедливост" на покойния президент Лех Качински и Туск става премиер. През 2011 година партията запазва позициите си и Туск става първият премиер с два мандата след 1989 г.

"Той е страстен, убеден и убедителен европеец" - това беше коментарът на германската канцлерка Ангела Меркел по повод избора на Туск за председател на Европейския съвет. Точно със същите думи тя се обърна в приветствието си към полския премиер през 2010 г., когато той беше удостоен с Карловата награда за политика - отличие, присъждано само на големи европейски личности.в Берлин Доналд Туск минава за "разумен" и "непоколебим", но същевременно за уравновесен и предпазлив в политиката. А това са качества, които напомнят за политическия стил на Ангела Меркел. С подкрепата си германската канцлерка несъмнено дава шанс на Туск да изпълнява новата си служба с повече авторитет, по-активно и по-ефективно от своя предшественик.

Изборът на Туск трябва да бъде запомнен като деня, в който Европейският съюз престана да бъде разделян на "нови" и "стари" страни членки, коментира д-р Конрад Никлевич, съветник на партията "Гражданска платформа". Той символично елиминира това традиционно разделение, с което се злоупотребяваше. Няма вече "нови", няма "стари" държави. Зачитат се всички.

Новият шеф на Европейския съвет е премиер на страната, която се справи най-добре с глобалната криза в целия Европейския съюз. Полша е единствената страна в Общността, която не изпадна в рецесия в годините 2008-2011. Тя често е давана за пример на икономически успех.

Но не само това: Полша беше начело на коалицията от европейски страни, които настояваха за запазване на силната кохезионна политика в рамките на бюджета на ЕС. В резултат на това тя договори рекордните 500 милиарда злоти, което в пъти превишава "Плана Маршал". На Полша й бяха достатъчни десет години, за да се превърне в една от ключовите държави в Съюза. Днес датата на присъединяване към Общността вече не играе никаква роля.

Номинацията на Доналд Туск е отражение на полската позиция в Европа. Останалите европейски политически лидери подкрепиха кандидатурата на Туск, защото искат ново, енергично управление в Европейския съвет.

Туск е доказал уменията си да води преговори и да прави добри компромиси. Той не е нито краен федералист, нито евроскептик. Утвърди се като политик с изключително усещане за социалните нагласи (доказа го, спечелвайки изборите в момент, в който други европейски премиери ги губеха). Като бивш опозиционер - кашубянин по произход - умее да се вслушва в гласовете на малцинствата, да зачита положителния партикуларизъм, силно изразен в Европа.
Същевременно Доналд Туск е европеец в пълния смисъл на думата: като историк знае как се е създавала европейската идентичност, каква е била отправната точка за европейската общност, какви са основните европейски ценности. А също какво е нужно днес.

Туск вярва в ЕС; вярва в това, че той е единственият възможен отговор на предизвикателствата, пред които е изправена Европа. Но същевременно Туск вярва в съюза на 28-те държави членки, а не във фантасмагорията федерации без национална идентичност.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Тагове:
Коментирай