Азербайджан чества 98 г. от рождението на Гейдар Алиев

Националният лидер заема специално място в историята на Азербайджан

Азербайджан чества 98 г. от рождението на Гейдар Алиев | StandartNews.com

Всяка година на бял свят се появяват милиони деца, но малцина сред тях остават в историята, а има и такива, които стават изключителни лидери и създават история. Гейдар Алиев, национален лидер на Азербайджан, е един такъв лидер на ХХ век. Роден е на 10 май 1923 г. в Нахичеван, Азербайджан.

Гейдар Алиев, посветил живота си на просперитета и благосъстоянието на своя народ, заема специално място в историята на Азербайджан. Като политическа фигура, той се превръща в национален лидер благодарение на своята визия и способност да се справя в трудни ситуации. Той се справя успешно като национален лидер през съветския период, а също така се отличава и като президент на независим Азербайджан.

Гейдар Алиев поема ръководната роля във време, когато геополитическата ситуация не е благоприятна и целият регион е изправен пред трудности. Той дава нов лъч надежда на своята нация и полага основите на съвременен Азербайджан със силно икономическо развитие.

Гейдар Алиев винаги е наричан основателят на съвременен Азербайджан поради своята мъдрост, разбиране на местната общност и инициативи за икономическо развитие. Гейдар Алиев е уникален лидер, който печели любов и уважение на милиони хора чрез своите ярки и искрени дела. Той ще остане в сърцата на хората със своите идеи и извършеното за бъдещето на Азербайджан.

След като завършва педагогическото училище в Нахичеван през 1939 г., учи в Катедра „Архитектура“ на Азербайджанския индустриален институт, но поради войната не успява да завърши образованието си.

Алиев ръководи отдел в Народния комисариат на вътрешните работи на Нахичеванската автономна съветска социалистическа република през 1941 г. и е изпратен на служба в органите на държавна сигурност през 1944 г.

През 1964 г. той става заместник-председател на Комитета за държавна сигурност към Кабинета на министрите на Азербайджан и му е присъдено званието генерал-лейтенант. По това време той учи в специализирано училище за преквалификация в Ленинград (днешен Санкт Петербург ), а след това завършва историческия факултет на Азербайджанския държавен университет.

Гейдар Алиев застава начело на републиката, след като през юли 1969 г. е избран на Пленума на Централния комитет на Комунистическата партия на Азербайджан за първи секретар на Централния комитет на Комунистическата партия на Азербайджан.

Гейдар Алиев е избран за член на Политбюро на Централния комитет на Комунистическата партия на Съветския съюз през декември 1982 г. и, като е назначен на поста първи заместник-председател на Кабинета на министрите на СССР, става един от лидерите на СССР.

Гейдар Алиев не е доволен от политиката на Политбюро на Централния комитет на Комунистическата партия на Съветския съюз и генералния секретар Михаил Горбачов. В крайна сметка подава оставка от поста в знак на протест през октомври 1987 г.

На 20 януари 1990 г. съветските войски извършват масова убийства в Баку, при което стотици са ранени и над двеста цивилни губят живота си. Гейдар Алиев настоява за наказание за организаторите и изпълнителите на престъплението, извършено срещу азербайджанския народ. В знак на протест срещу лицемерната политика на ръководството на СССР и конфликта, възникнал в Нагорни Карабах, той напуска Комунистическата партия на Съветския съюз през юли 1991 г.

Гейдар Алиев се завръща в Азербайджан, живее в Баку и след това в Нахичеван. Той е избран за депутат във Върховния съвет на Азербайджан през същата година. Заема поста на председател на Върховното събрание на Нахичеванската автономна република и зам.-председател на Върховния съвет на Република на Азербайджан през 1991-1993 г. През 1992 г. Гейдар Алиев е избран за председател на учредителния конгрес на Нова азербайджанска партия в Нахичеван.

Азербайджан е изправен пред огромна правителствена криза през май-юни 1993 г. Страната е на ръба на гражданска война и политически хаос. Гейдар Алиев е избран за председател на Върховния съвет на Азербайджан по желание на азербайджанския народ.

Гейдар Алиев идва на власт като президент на Азербайджан на 24 юли 1993 г., одобрен от парламента - Мили Меджлис. Гейдар Алиев е избран за президент на Азербайджан на общонационални избори на 3 октомври 1993 г. и е преизбран през 1998 г.

След идването си на власт президентът Алиев прави радикални реформи във всеки сегмент на обществото от образование до икономическо развитие. Гейдар Алиев възприема многоизмерната политика като държавна стратегия, която носи просперитет и стабилност в страната. Неговата балансирана външна политика изгражда отношения със сили като САЩ, ЕС и Турция, както и мъдро партньорство с фактори като Русия и Иран.

Освен постигането на политическа стабилност в Азербайджан, Гейдар Алиев поставя основите на икономическата независимост на страната. Той подписва „Договора на века“ със западните петролни компании в Баку на 20 септември 1994 г.

Проектът за нефтопровода Баку-Тбилиси-Джейхан, ръководен от Гейдар Алиев, е много атрактивен и привлича мащабни западни капитали в Азербайджан. Този проект създава хиляди работни места и оказва положително въздействие върху развитието на сектора.

Днес не само азербайджанският народ, но и целият свят за пореден път става свидетел колко далекогледа политическа фигура и велик стратег беше Националният лидер. По време на управлението на държавния глава Илхам Алиев Азербайджан постигна значителни успехи. В резултат на подобрена и далновидна стратегия за развитие страната ни постигна устойчиво икономическо развитие, а Азербайджан се превърна в политически, икономически и културен център на региона. В това отношение, разбира се, не трябва да забравяме освобождаването от арменска окупация на азербайджански територии и исторически земи, признати от международното право.

Както е известно, президентът на страната, върховен главнокомандващ Илхам Алиев написа хрониката за победата на нашия народ във Втората Карабахска война, която започна с контранастъпление срещу арменските военни провокации на 27 септември и завърши с капитулацията на Армения на 10 ноември.

В резултат на решителната воля и мъдрата външна политика на държавния глава, героизма и храбростта на нашата победоносна армия, единството и солидарността на нашия народ, арменските окупатори бяха тежко победени както във военно, така и в политическо отношение, а с Великата победа беше възстановена и историческата справедливост.

Сега си спомням известния израз на общонационалния лидер, изразяващ любовта си към Карабах: „Без Шуша няма Карабах, а без Карабах изобщо няма Азербайджан". Президентът Илхам Алиев с мотото "Карабах е Азербайджан и удивителен знак!" завършва тази идея, като освобождава нашите земи от арменска окупация и го доказва не с думи, а с дела. Изразявайки своите чувства на радост и щастие в обръщението си към народа, Илхам Алиев казва: „... Щастлив човек съм, че съм изпълнил волята на баща си. Освободихме Шуша! Това е голяма победа! Душите на нашите мъченици, на великия лидер днес са щастливи! Честито, Азербайджан! Честито, азербайджанци по света! ".

Известно е, че под ръководството на Илхам Алиев смелите азербайджански военнослужещи освободиха нашите земи от робството педя по педя, село по село, град по град, унищожавайки укрепления, военна техника и инфраструктура, изградени от врага в окупираните територии в продължение на близо тридесет години. По време на 44-дневния победен марш над 300 града, села и селища са били освободени от окупация, а нашите въоръжени сили издигнаха нашето славно трицветно знаме в градовете Джабраил, Физули, Зангилан, Губадлъ и други родни земи. Без да бъде изстрелян нито един куршум е постигнато безусловно изтегляне на арменските въоръжени сили от районите Келбаджар, Лачън и Агдам.

В резултат на това в продължение на 30 години резолюциите на Съвета за сигурност на ООН, призоваващи за незабавно, пълно и безусловно изтегляне на окупационните сили, се изпълняват с убедителна победа на нашата армия, мечтите на нашите граждани, копнеещи за родината си и с нетърпение чакащи да се завърнат у дома, се превърнаха в реалност.

Възстановяването на териториалната цялост на Азербайджан е началото на нова ера в историята на страната ни. Тази победа не само създава нови геополитически и икономически реалности, но и полага основите за важни исторически процеси. Азербайджанският народ вярва, че най-много от Голямата победа е щастлив духът на националния лидер Гейдар Алиев. Защото неговият политически наследник г-н Илхам Алиев, успешно и решително реализира съдбоносните въпроси, планове и работи, които според него той не успя да завърша.

Азербайджанският национален лидер Гейдар Алиев умира на 12 декември 2003 г., но споменът за брилянтния политик е все още жив и до днес.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай