Екшън в Испания! Защо арестуваха българи?

Арести в рамките на международната операция с кодово име Faukas

Екшън в Испания! Защо арестуваха българи? | StandartNews.com

Двама българи са задържани в рамките на международната операция с кодово име Faukas в Испания. Това съобщиха за БТА от МВР. В Испания са задържани 13 души, сред които и българите. В Дубай също има арестувани.

Акцията е срещу международна организация, занимаваща се с трафик на големи количества кокаин от Латинска Америка. Наркотикът е превозван в контейнери на кораби, натоварени с легално карго. 

Българите са имали конкретна роля. Те са участвали в различните етапи от трафика на кокаин. Сънародниците ни са били в Барселона, където са имали логистична роля на пристанището, допълват от МВР и посочват, че тази структура е една от основните групи, занимавали се с доставка на дрогата на европейския пазар. 

Разследващите са намерили над половин милион евро у задържаните. Установено е имущество, което по първоначални данни се оценява на около 24 милиона евро. Разследването и акцията са продължили две години. Така са задържани близо 30 тона кокаин на няколко места в Европа. Най-големите количества са открити в Испания.

В международната операция, освен България, участват Белгия, Нидерландия, Франция, ОАЕ, агенцията за борба с наркотиците на САЩ и екипи на Европол. 

Първи данни за акцията бяха съобщени вчера. Тогава от Европол съобщиха, че са задържани 49 души. Нидерландската прокуратура съобщи, че смята да поиска от Обединените арабски емирства да екстрадират двама от арестуваните в Дубай, заподозрени, че са замесени във вноса на дрога в Нидерландия, главно от Южна Америка през Антверпен и Ротердам.

Смята се, че става дума за мащабна структура, изградена от различни звена, посочиха от МВР.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай