Америка пое към Зоната на здрача

Байдън готов за властта, Тръмп оспорва резултатите. Ще се стигне ли до Върховния съд?

Америка пое към Зоната на здрача | StandartNews.com
  • Байдън готов за властта, Тръмп оспорва резултатите. Ще се стигне ли до Върховния съд?
  • Голямото чакане донесе рекорден вот и куп съдебни неизвестни


Спомняте ли си "Зоната на здрача" - култовият американски сериал, пуснат още преди 60 години? Гениалният Род Сърлинг обра всички награди "Еми", защото показа на света петото измерение - а именно на въображението. Днес Америка изглежда като персонажите в лентата, които се въртят около мистичното, абсурдното, ужасяващото и комичното, а всеки епизод завършва с неочакван край и морална поука.
След няколко безсънни нощ в Щатите, основният въпрос: "Кой е новият президент?", продължава да има непълен отговор. Затова пък около Статуята на свободата падат рекорди почти всеки ден. Като се започне от най-силното поляризиране на обществото и най-високия ръст на икономиката, та чак до невиждания от 120 години вот с 160 000 000 участници и безпрецедентно дългото преброяване на бюлетините. Американците нарекоха инфарктната ситуация Nail-biting (когато си гризеш ноктите от нерви). Но типичният им хумор все повече отстъпва място на страха, че с пандемичния студ ги връхлетя и безпрецедентен скандал в историята на страната им.
Неочакваният победен щурм на кандидата на демократите Джо Байдън, който в четвъртък набра 264 електори от необходимите 270, на теория гарантира победата му. Мъката на републиканците ще е двойна, ако тя е дошла точно с неотдавнашния бастион на републиканците - Невада. Макар победата им да изглежда сигурна на теория, практиката е много по-различна. Защото, както в Зоната на здрача, и в Америка живеят паралелно два свята, всеки от които е напълно убеден в своята истина и победа. От едната страна са демократите, които ликуват от резултатите и вече демонстрират решителност да се сложи точката на изборите и да се започне подготовка за влизане в Белия дом. Щабът на Байдън дори пусна новия сайт "преходния период", който трябва да осъществи транзита на властта от републиканската администрация към тази на демократите. В него е описана и главната цел - обезпечаването на условията, които ще гарантират на Байдън и вицето му Камала Харис "да пристъпят към работа от първия ден" - 20 януари. Щабът на Байдън не прави нищо ново. Той преповтаря тактиката на изборите през 2000 година, която приложи Джордж Буш след победата си над демократа Ал Гор. Тогава, след невероятно оспорвана битка, демократите обявиха, че победата е открадната и подготвиха съдебни искове за повторно преброяване на бюлетините в ключовия щат Флорида. На свой ред, спечелилият Буш не дочака съдебния спор, а републиканците пристъпиха към готовност за смяна на властта и в крайна сметка Гор призна поражението си.
Тръмп обаче не е Гор. Затова и интригата сега е много по-голяма. А голямото неизвестно сега е колко далеко е готов да стигне настоящия президент в оспорването на резултатите. Имайки предвид характерната му решителност и бойните му качества, едва ли лесно ще се предаде. Призивът му "няма да позволим демократите да откраднат победата ни с масови фалшификации" вече закипя в кръвта на всеки от феновете му.
"В нощта срещу сряда аз водех - някъде с голямо предимство, в много от ключовите щати, които се управляват от демократите. Но след това предимството започна да изчезва, когато се появиха пачки бюлетини". Думите са на Тръмп в средата на първия ден след изборите, когато почти бе седнал в Овалния кабинет за следващите 4 години. Часове по-късно обаче стана ясно, че Байдън му ритна стола с помощта на пустинния вятър от Аризона и Невада, и с обърнатото течение от Мичиган и Уисконсин.
"Обявихме победа в Пенсилвания, Джорджия и Северна Каролина. Заявяваме, че щяхме да имаме победа и в Мичиган, ако там нямаше голямо число тайно сложени бюлетини, за които съобщихме, написа Тръмп в Twitter и отвори изборната кутия на Пандора.
Следващите часове бяхме свидетели на няколко изявления на щаба и адвоката му - Рудолф Джулиани. Стана ясно, че действащият президент е подал искове за преброяване в Пенсилвания, Джорджия, Мичиган и Уисконсин. Също така, в Пенсилвания и Мичиган той възнамерява да задейства съдебна процедура, за да спре преброяването, а в Джорджия иска прекратяване на броенето заради нередности с обработката на бюлетините, пуснати извън изборните секции. Наблюдатели на изборите са подали сигнал, че са видели жена "да смесва над 50 бюлетини с купчина непреброени" други.
"Смятам, че в края на деня (сряда) президентът ще бъде преизбран за още четири години. Президентът иска да се убеди, че всеки глас е законно зачетен, това е върху което мислим", заяви лидерът на републиканците в Камарата на представителите Кевин Маккарти. С това той сложи точката на всички подозрения, че републиканците ще изоставят Тръмп и ще вдигат бялото знаме.
Междувременно обаче се оказа, че да се стигне до ново преброяване на гласовете в отделните щати, не е никак лесна работа. Например, в Уисконсин шефката на избирателната комисия Меган Волф категорично се противопостави на подобни опити: "Нашите избори са честни, избирателите трябва да са спокойни, гарантираме, че всяка бюлетина е отчетена", заяви тя.
Политическите епизоди на "Зоната на здрача", в който фантастичното се превръща в реалност, а трагичното се представя като комично, тепърва предстоят. По всичко личи, че Тръмп е в готовност да използва пълния си арсенал, в това число и едно от най-силните си оръжия - Върховия съд.
Модата на гризане на ноктите отмина. Дойде време да видим на кого маникюрът е по-остър.  

 

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай