Алжирец искал да взривява църкви

Алжирец искал да взривява църкви | StandartNews.com

Париж осуети атентат месеци след "Шарли Ебдо"

Френската полиция арестува мъж, заподозрян в планиране на нападение срещу "една или две църкви" в предградие на Париж, съобщи вътрешният министър Бернар Казньов, цитиран от Би Би Си. Задържаният е 24-годишен младеж от алжирски произход, който е студент по информационни технологии. Той е задържан в неделя в югоизточната част на Париж. Полицията откри и кола, пълна с пистолети, други оръжия, амуниции и бронежилетки.

"Подробни документи, които бяха открити, показват без съмнение, че лицето е планирало атака срещу една или две църкви", поясни министър Бернар Казньов. Студентът е арестуван, след като се прострелял по погрешка и извикал линейка. От бърза помощ сигнализирали полицията, че кръвта на момчето води до колата, в която са били скрити намерените оръжия. Казньов добави, че мъжът е попадал и преди под вниманието на френските власти поради подозрение, че иска да пътува към Сирия. Полицията го е проверявала през 2014 и 2015 г., но не е намерила нищо, което да наложи по-нататъшно разследване.

Източник от френското вътрешно министерство обаче заяви, че мъжът, който е заподозрян в убийството на 32-годишна жена, открита мъртва в колата си в неделя, също е от алжирски произход. Все още не е ясно дали има връзка между задържания и убийството. Планираният от него атентат бе осуетен броени месеци след атентата срещу сатиричния вестник "Шарли Ебдо", който взе 12 жертви.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай