Алжир спря доставката на газ за Мароко. Изправи на нокти Испания

Заплаши Европа с енергийна криза в навечерието на зимата

Алжир спря доставката на газ за Мароко. Изправи на нокти Испания | StandartNews.com

 

Алжирското правителство обяви прекратяването на търговските отношения между Алжир и Мароко на 31 октомври, с което на практика сложи край на споразумението за газопровода Алжир-Испания-Мароко, известно като газопровода Европа-Магреб, пише в обширен материал престижното издание EU Political report.

То припомня публичното изявление на алжирското председателство, че вече не желае да удължава договора за газопровода Европа-Магреб.

Решението за прекратяване на доставките на газ за Кралство Мароко беше обявено в последния момент без предизвестие и без консултация. Анализатори твърдят, че технически проблеми, свързани с плановете на Алжир за разширяване на капацитета на газопровода Meдгаз, могат да ескалират енергийната криза в Испания по време на растящите сметки за газ в Европа.

Испанският оператор на газова система – Enagas, продаде допълнително пространство за доставки на втечнен природен газ тази зима в опит да стабилизира доставките, тъй като растящото глобално търсене повиши цените. Цените на втечнен природен газ се повишиха през последните месеци поради структурния недостиг в Европа и очакванията за студена зима и голямо търсене.

Увеличаването на наемането на кораби за транспортиране на втечнен природен газ до Испания само би подхранило по-нататъшно покачване на цените на втечнен природен газ поради нарастващите тарифи за доставка.

Манипулирането на доставките от Алжир се равнява на тънко прикрито енергийно изнудване за Европа, когато зимата наближава и цените на газа рязко се покачват.

Алжир е най-големият доставчик на газ за Испания, покриващ почти половината от търсенето на газ чрез газопровода Европа-Магреб. След като отхвърли Резолюция 2602 на ООН, приета от Съвета за сигурност миналия петък, която ясно призовава всички страни да участват в преговорите за Западна Сахара, Алжир продължи ескалацията на напрежението като прекъсна доставките на газ по тръбопровода Магреб и то в началото на зимата.

Алжир отхвърли призивите на Комитета за сигурност за регистрация на населението и отказва да участва в дискусии на кръгли маси (както е определено от международната общност), предпочитайки да изостри този конфликт и да го удължи, като по този начин причини икономически щети и дестабилизация в региона.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай