Абделхамид Абауд планирал още 4 атаки в Париж

Абделхамид Абауд планирал още 4 атаки в Париж | StandartNews.com

Соченият за организатор на атентатите в Париж от миналата седмица Абделхамид Абауд е бил замесен в четири от общо шест предотвратени атентати във Франция тази година, съобщи вътрешният министър на страната Бернар Казньов.

„Шест атаки са били избегнати или предотвратени от френските служби от пролетта на 2015 г. Абаауд е бил замесен в четири от тях", каза Казньов малко след като от прокуратурата в страната потвърдиха, че той е бил сред убитите при вчерашната акция на френската полиция.

В същото време Казньов каза още, че Франция не е получавала никаква информация от други европейски страни за пристигането на Абауд.

„Всички трябва да разберат, че е необходимо Европа да се събуди, организира и защити от терористични заплахи", заяви министърът.

Вчера френската полиция проведе мащабна акция във френското предградие Сен-Дени. При нея загинаха трима души - жена и двама мъже, чиято самоличност не стана ясна веднага. Целта на операцията е залавянето именно на Абаауд, но в последствие беше съобщено, че той не е сред задържаните седем души.

Двама убити и седем арестувани след края на спецакцията в Сен Дени
Целта на операцията са били терористи, свързани с извършителите на атентатите от петък, заяви Оланд
На 17 ноември телевизионният канал Си Ен Ен, позовавайки се на съветника по национална сигурност на американския вицепрезидент Джоузеф Байдън, съобщи, че са получени данни, които потвърждават, че Абауд е участвал в организирането на атентатите.

Северното парижко предградие Сен-Дени е населено от около 100 000 души. Акцията се проведе пет дни след смъртоносните атаки във френската столица, при които загинаха над 129 души, а други 352 бяха ранени.

Според последните данни в парижките атентати са участвали общо девет души.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай