7,8 по Рихтер разтърси Еквадор

7,8 по Рихтер разтърси Еквадор  | StandartNews.com

Еквадор осъмна с десетки жертви след силно земетресение. В страната е обявено извънредно положение - около 3:00 часа българско време южноамериканската държава беше разлюляна от 7,8 по Рихтер. 

До момента властите съобщават за 41 загинали, но е възможно черната статистика да се увеличи. Местни медии съобщават, че с издаването на указа за извънредно положение, президентът Рафаел Кореа е предупредил населението и за вероятност от цунами, предизвикано от земетръса. 

Вече е започнала евакуацията в крайбрежните райони. Броени минути преди смъртоносният трус Еквадор е бил разлюлян от по-слабо земетресение - близо 4,8 по Рихтер. 

Американски геолози твърдят, че епицентърът е на дълбочина от 10 километра и се намира на 14 километра западно от град Педерналес. Столицата Кито, която се намира на 173 километра от епицентъра, е прекарала няколко часа без ток.

Земетресението е усетено и в северната част на Перу, като според ТАСС местните военни също се подготвят за цунами. От другата съседка на Еквадор - Колумбия, съобщиха, че не очакват големи вълни по бреговете си. Въпреки това и там на места тече евакуация. 

Това е най-силното земетресение в новата история на Еквадор. 

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай