500 000 камери пазят Лондон

500 000 камери пазят Лондон  | StandartNews.com

В момента джебчиите са по-голяма заплаха от терористите, твърдят полицаите

Десет дни след нападенията, които донесоха смърт и кръв в Париж, облаците на терористичната заплаха над Европа не са се разсеяли. На места дори се сгъстяват. Докато Париж опитва да се съвземе от сполетялото го нещастие във фаталния петък, лекувайки раните и търсейки причините, Брюксел повиши степента за опасност от терористичен акт, като тревогата парализира европейската столица. Как стоят нещата в Лондон? Страхуват ли се британците от нападения и какви действия предприеха властите на Острова? "Стандарт" потърси отговорите намясто.

Макар че отвъд Ла Манша ври и кипи, на Острова не смятат, че страхът лозе пази. На "Хийтроу", най-голямото летище във Великобритания, дори мерките за сигурност да са засилени, това не се вижда с невъоръжено око. Нищо не подсказва, че нещо не е наред. "Властите са подготвени за евентуални нападения, макар че това не е осезаемо. Полицаите по улиците са толкова, колкото и преди, но по телевизията и вестниците ни убеждават, че са взети нужните мерки за сигурност", казва 30-годишната Андреа.

Местата, които по принцип събират много хора в Лондон, гъмжат от народ. Туристите правят снимки. По кейовете на Темза бягат за здраве. Всичко следва обичайния си ход. "Не сме получили някакви нови указания, защото няма вдигане на степента на тревога. Животът продължава", уверява Том, който дава информация на нуждаещи се туристи на изхода на станция "Ембакмент". "Бъдете бдителни! Това е най-добрата превантивна мярка", препоръчва той.

"Лондон е безопасен град", твърди един от полицаите пред сградата на парламента, който с охота отговаря на въпросите ми и дори няма нищо против да позира за снимка. "Единствено трябва да се пазите от джебчиите. В Лондон в опасност е единствено мобилният ви телефон и портмонето. За другото не мислете. Всичко се наблюдава. Видеокамери има навсякъде. Дори разговорът ни в момента се записва", казва с усмивка униформеният.
По-голямата част от органите на реда в Обединеното кралство

не носят оръжие по време на работа

Въоръжени са само някои звена. Трябва да им вярваме, че могат да се справят. "Аз лично смятам, че щеше да е от полза, ако носеха оръжие. Не виждам да са подготвени за терористични атаки, защото не са въоръжени. Как можеш да защитаваш хора от терористи, които винаги нападат с оръжия и бомби, а ти не носиш такова", пита Андреа.

Усещането за сигурност в британската столица е резултат от постоянното видеонаблюдение в града. Жителите му са свикнали да бъдат снимани, когато влизат в метрото, вървят по улиците или пък ходят на пазар. "Само в автобуса има шест камери", уточнява Христо, който от 8 години живее в Лондон. От атентатите през 2005 г. мрежата за видеонаблюдение се разпростира из цялата страна, като основният аргумент за използването й е борбата срещу тероризма на британска територия. Целта на камерите е да разубеждават престъпниците да вършат зло, като на 14 души в Обединеното кралство се пада по една, а броят им в цяла Великобритания е близо 4 200 000.

Само в Лондон жителите и гостите на града са наблюдавани от 500 000 скрити и явни устройства, като физиономията на всеки турист се появява дневно по 300 пъти на ден пред някой от обективите. Затова британската столица има славата на един от най-зорко пазените градове в света, макар че статистиката сочи, че

едва 3 на сто от престъпленията са разкрити

благодарение на камерите.
Предишни терористични нападения в британската столица са направили лондончани по-бдителни. Честа практика е сигнализирането на властите за нещо подозрително. Забравени вещи в градския транспорт се предават веднага. Според местните обаче, тъй като терористичните нападения стават бързо и на непредвидими места, параноята не може да бъде оставена постоянно да определя начина им на живот.

Все пак терористичната заплаха не се подценява. В петък лондонският кмет Борис Джонсън предупреди премиера Дейвид Камерън, че намаляване на разходите за полицията излага на опасност сигурността, оповести британският в. "Ивнинг стандард". Ден по-късно медиите съобщиха за арест на трима души, пътували в откраднат автомобил с белгийска регистрация. Парижките атентати продължават да бъдат тема в медиите и в разговорите сред обикновените хора. Много лондончани са свързани по някакъв начин с френската столица. Някои дори са преживели загуби при последните терористични атаки.

"Аз лично не се чувствам в безопасност в Лондон. Видеонаблюдението не може да попречи на едно евентуално нападение, но пък може да послужи като превенция за друго. За съжаление то не може и да върне назад, ако случващото е с фатален край", казва Андреа. Според една британска поговорка "веригата не е по-здрава от най-слабата си брънка". Затова и властите следят с повишено внимание къде може да се появи пропуск. Притеснения - да, но паника в никакъв случай, обобщават ситуацията самите лондончани.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай