Сряда,

4-дневна работна седмица в Испания

От: Мартина Суботинова -
4-дневна работна седмица в Испания
A
A
A

Испанското правителство подготвя пилотен проект за въвеждане на четиридневна работна седмица. Поддръжници на предложението вярват, че това ще увеличи продуктивността, ще подобри психичното здраве на работниците и ще допринесе в борбата с климатичните промени, предаде Dnews.

Правителството на Испания се съгласи компаниите, заинтересовани от идеята за въвеждане на четиридневна работна седмица да участват в пилотен проект, пише "Гардиън".

По-рано тази година малката лява испанска партия "Мас паис" обяви, че правителството е приело предложението й за тестване на идеята. Оттогава се водят разговори, като следващата среща се очаква да се проведе идните  седмици.

От партията отбелязват, че с идеята за въвеждане на четиридневна работна седмица (или 32 часа) поставят началото на реален дебат. Те смятат, че е настъпило времето за реализация на идеята на практика.

Левите партии в Испания, където 44-дневна стачка в Барселона през 1919 г. превърна страната в една от първите в Западна Европа, въвела 8-часов работен ден, прегърнаха идеята.

Според "Мас паис" Испания е една от държавите, където хората работят повече часове от средните европейски нива, но не е сред най-продуктивните държави. От партията смятат, че повече часове работа не означава по-добре свършена работа.

Все още се обсъждат подробностите, но партията предлага пилотният проект да е за период от 3 г. и да се инвестират 50 милиона евро, които ще позволят на компаниите да намалят работните часове с минимален риск. Разходите на компанията, въвела четиридневна работна седмица, могат да бъдат покрити на 100% през първата година, на 50% през втората година и на 33% през третата година.

От "Мас паис" са изчислили, че в пилотния проект могат да участват около 200 компании с 3000-6000 работници. Целта е да се намалят работните часове, но да не се губи част от заплатата или работното място.

Прогнозата е проектът да започне най-рано тази есен. Малката партия предлага проектът да бъде ръководен от експертна комисия, в която да участват представители на правителството, синдикатите и бизнеса.

Редица бизнес асоциации отхвърлят идеята и я определят като "лудост". Въвеждане на четиридневна работна седмица се обсъжда и в други държави, включително в Нова Зеландия, Япония и Германия.

Коментари

Сортирай по: Новите първо

Валутни курсове

По курса на БНБ
Валута Лева (BGN) Обратен курс за 1 лев
CHF 1.70725 0.585737
GBP 2.24388 0.445657
USD 1.71204 0.584099
Виж всички