37 загинаха след труса в Иран

37 загинаха след труса в Иран | StandartNews.com

Техеран. Земетресение с магнитуд 6.3 разтърси Южен Иран близо до ядрената централа в провинция Бушер на 9 април. На място загинаха 32 души, по-късно още петима от пострадалите починаха.

Ранени са над 850 души. Разрушен е град Каки, който се намира точно над епицентъра. Властите в провинция Бушер съобщиха, че ядрената централа не е засегната и няма опасност от изтичане на радиация. Директорът на АЕЦ "Бушер" Махмуд Джафари потвърди информацията и увери Международната агенция за атомна енергия, че централата може да издържи трусове с магнитуд до 8, без да бъде застрашена сигурността. Работата там продължава при нормални условия. Агенцията няма основания да се съмнява в достоверността на тази информация, предаде CNN. 


Официалната новинарска агенция IRNA съобщава за десетки вторични трусове, един от които с магнитуд 5.6. Иран обяви тридневен траур в памет на жертвите. Хората все още се страхуват и са по улиците. Организацията на "Червения полумесец" помага на бедстващите с хеликоптери, храна и медицинска помощ. 

Земетресението се усети по целия Персийски залив в Бахрейн, Обединените арабски емирства и Катар, където работниците бяха евакуирани от високите сгради. В неделя по-лек трус разклати околността. Иран се намира в сеизмична зона с чести земетресения. През 2003 г. около 26 000 души загинаха в разрушителното земетресение с магнитуд 6.6 , което изличи от земята древния град Бам.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай