Чили избира нов президент

Чили избира нов президент | StandartNews.com

Сантиаго. В Чили се провеждат избори за президент. Освен нов държавен глава чилийските гласоподаватели ще изберат 120 депутати и 20 от 28-те сенатори в Националния конгрес, предаде БГНЕС.

Борбата за президентския пост се води основно от дъщерите на двама генерали, оказали се от различни страни на барикадите след държавния преврат на 11 септември 1973 г., когато властта бе завзета от военна хунта начело с Аугусто Пиночет. Това са кандидатката на обединената лява коалиция Ново мнозинство и бивш президент на Чили (2006-2010) Мишел Бачелет и бившата министърка на труда Евелин Матеи, представляваща управляващия консервативен Алианс за Чили.

За президентския пост претендират общо девет кандидати. Безспорен фаворит е Бачелет. Главната интрига на изборите е дали тя ще успее да победи още на първия тур. Ако никой от претендентите не събере повече от 50% от гласовете, на 15 декември ще се произведе втори тур.

Шестдесет и две годишната Мишел Бачелет е лекар по образование. Тя бе първата жена, избрана начело на латиноамериканска държава (2006). Предизборните анкети показват, че тя се ползва с подкрепата на 47% от избирателите.

Далеч след нея са останалите осем кандидати, като главната й съперница Евелин Матеи събира едва 14% подкрепа.

Чилийските избиратели ще гласуват днес за пълно обновяване на Камара на депутатите (120-членна) и за 20 от общо 28 членове на Сената.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай