Четвъртък,

Търсят руски шпионин, действал в Австрия

От: Редактори -
348
Търсят руски шпионин, действал в Австрия
A
A
A

Австрийските власти обявиха за международно издирване руски гражданин, за когото се смята, че е вербувал полковник от армията на Виена, който шпионирал в полза на Москва в продължение на 30 г., предаде БиБиСи. Издадени са европейска и международна заповед за арест.

Полицията в Залцбург уточнява, че 65-годишният Игор Егорович Зайцев е агент на руското Главно разузнавателно управление и че е направлявал дейността на заловен в края на миналата година за шпионаж в полза на Русия 70-годишен полковник от резерва на австрийската армия.

Австрийското контраразузнаване смята, че Зайцев действа в ущърб на Виена още от 80-те години на миналия век.

Полицията смята, че полковникът е спечелил стотици хиляди евро в замяна на информация, включително за подробни детайли за австрийските въоръжени сили и техните оръжейни системи.

Миналата година австрийският военен министър Марио Кунасек заяви, че случаят е бил разкрит с помощта на друга европейска разузнавателна агенция.

Австрийски медии съобщиха, че полковникът е бил изключителен професионалист и е работел в армейски контролен център в провинция Залцбург.

Първоначално той сътрудничил на полицията, но отскоро отказал да говори за разкрития от разследването на случая, който предизвика дипломатическа криза между Москва и Виена миналата година.


Всички новини от категория Европа.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com