Предсрочни избори се провеждат в Косово

Предсрочните избори бяха предизвикани от оставката на премиера Рамуш Харадинай през юли

Предсрочни избори се провеждат в Косово | StandartNews.com

В Косово гласуват днес за нов парламент на предсрочни избори. В центъра на предизборната кампания бяха темите за корупцията, безработицата и лошите отношения със Сърбия.

Предсрочните избори бяха предизвикани от оставката на премиера Рамуш Харадинай през юли. Той бе призован за разпит от съда в Хага заради ролята му във войната срещу сръбските сили през 1998-1999 година.

Кандидатката на Демократичен съюз на Косово за министър-председател Вьоса Османи смята, че страната е готова за пръв път да има жена за премиер. 37-годишната Османи, която е завършила в САЩ, се застъпва за пазарни реформи. Нейният основен конкурент - лидерът на "Самоопределение" Албин Курти, иска да създаде суверенен фонд, който да възстанови ключовите държавни предприятия.

И двамата са против териториални отстъпки за Сърбия като начин за съживяване на преговорите за нормализиране на отношенията.

Социологическите проучвания сочат, че нито една партия няма да спечели достатъчно подкрепа, за да състави собствено правителство. Очакват се продължителни и трудни преговори, коментира Ройтерс.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Тагове:
Коментирай