Четвъртък,

Орбан плаши да спира мигрантите със сила

От: Редактори -
935
Орбан плаши да спира мигрантите със сила
A
A
A

Страната ни ще бъде принудена да използва сила на южната си граница със Сърбия, за да защити границата на Евросъюза, ако Турция осъществи заплахата си да пусне бежанци през Балканите към Европа, заяви днес унгарският премиер Виктор Орбан, цитиран от Ройтерс.

Орбан издигна ограждение по границата със Сърбия заради т.нар. Балкански маршрут, по който стотици хиляди мигранти поеха към Западна Европа в разгара на кризата през 2015 г.

ЕС разчита на Турция да ограничи наплива на бежанци към Европа със сключването на споразумение през март 2016 г. за оказване на финансова помощ на Анкара.

Турция, на чиято територия се намират над 3,5 млн. сирийци, обаче сега заплашва „да отвори портите“ и да позволи на бежанците да поемат към Европа, ако ЕС определи като окупация турската офанзива в Североизточна Сирия.

„Следващите седмици ще решат какво Турция ще прави с тези хора“, заяви Орбан и допълни: „Може да ги насочи в две посоки: обратно в Сирия или към Европа“.

„Ако Турция избере второто, тези хора ще пристигнат на южната граница на Унгария в огромни мащаби“, подчерта той и настоя ЕС да отпусне още средства на Анкара за възстановяване на сирийски градове.

За началото на следващия месец е планирана визита на турския президент Реджеп Ердоган в Будапеща.


Всички новини от категория Европа.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com