Новият кабинет в Рим получи окончателно доверие

Крайната десница обвини премиера Джузепе Конте, че е предал избирателите, като се е отказал от предсрочни избори

Новият кабинет в Рим получи окончателно доверие | StandartNews.com

Новото италианско правителство спечели вот на доверие и в горната камара на парламента след бурни дебати, в които крайната десница обвини премиера Джузепе Конте, че е предал избирателите, като се е отказал от предсрочни избори, предаде Ройтерс.

Конте, подкрепен от антисистемното движение "5 звезди" и от лявоцентристката Демократическа партия, спечели вота на доверие в долната камара вчера. Днес в Сената той спечели вота със 169 гласа срещу 133 и петима въздържали се при необходими за успеха 152 гласа. Това мнозинство в горната камара е доста крехко, но все пак позволява на новата управляваща коалиция, оставила зад борда крайнодясната "Лига" на досегашния вътрешен министър и вицепремиер Матео Салвини, да се заеме с по-умерен курс спрямо Европейския съюз.

Според наблюдателите правителството ще трябва да се бори да оцелее, когато се опитва да прокарва закони по някои особено спорни въпроси, като имиграцията.

Движението "5 звезди" и Демократическата партия, които доскоро бяха върли противници, неочаквано за мнозина преодоляха различията си и успяха да се коалират, след като миналия месец Лигата напусна предишната коалиция с "5 звезди", опитвайки се да предизвика предсрочни избори и да материализира растящата си популярност. Отношенията между Салвини и премиера Конте - безпартиен професор по право, силно се изостриха и двамата си размениха обидни думи при днешната бурна сесия в Сената.

"Господин премиер Конте, не ви завиждам. - каза Салвини. - Вие получихте поста си чрез предателство. Не бих могъл да остана тук и 15 минути. Нямам власт, но имам своето достойнство и обичта на италианския народ."

Конте отвърна, че чрез опита си "едностранно и принудително" да свика предсрочни избори Салвини е действал "арогантно и със слабо познаване на конституционното право".

Очаква се новата италианска администрация, вече без Салвини, да възприеме по-помирителен тон към Европейския съюз и да смекчи твърдолинейните миграционни закони, които лидерът на Лигата успя да прокара като вътрешен министър, посочва ДПА. Конте каза, че е време да се изостави политиката на "затворени пристанища" за кораби с мигранти, наложена от Салвини, и да се възприеме по-балансиран подход по въпроса.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай