Силна експлозия разтърси Анкара (ВИДЕО)

Силна експлозия разтърси Анкара (ВИДЕО) | StandartNews.com

Силна експлозия е избухнала в самия център на Анкара. По първоналачна информация жертвите бяха най-малко пет души, но по-късно броят им нарастна до 28, а 61 са ранените. 

Експлозията e възникнала в близост до центъра на града, в района на военни общежития, съобщава ТАСС. В радиус от 100-300 метра са и сградите на Генералния щаб, Министерството на вътрешните работи и парламента.

Вицепремиерът на Турция Нуман Куртулмуш осъди атентата и обеща, че властите ще разкрият кой стои зад взрива, предаде минута след полунощ "Фокус".

От своя страна турският президент Реджеп Тайип Ердоган обеща страната му да предприеме мерки срещу извършителите. „Нека се знае, че Турция няма да се колебае да използва във всеки момент, на всяко място и при всеки случай легитимното си право на защита", посочи Ердоган в прессъобщение.

Турският висш съвет за телевизия и радио въведе ограничения по отразяването в медиите на терористичния акт. „Забраната е свързана с показване на мястото на терористичния акт в ефир, излъчването на самия взрив и случилото се след него, както и показване на жертвите", каза чиновник от институцията.

Генералният секретар на НАТО Йенс Столтенберг осъди остро атаката и увери, че „съюзниците от НАТО са заедно в борбата с тероризма". Френският президент Франсоа Оланд определи атентата като „отвратителна" атака, а върховният представител на ЕС за външната политика и сигурността Федерика Могерини подчерта, „в този труден момент европейските страни са до Турция и турския народ".

Според предварителната информация, в автобус с военнослужещи, който е изчаквал на сфетофар, се е врязалакола -бомба.
Турският Генерален щаб обяви, че в Анкара е извършена терористична атака. "Ние осъждаме тази страхлива и коварна атака", се казва в изявлението на Генщаба.

Междувременно турският президент Реджеп Ердоган отмени планирана за 18 февруари визита в Азербайджан. Ердоган е съобщил в телефонен разговор на азербайджанския си колега Илхам Алиев, че няма да участва в срещата за стратегическо сътрудничество в Баку заради терористичния акт в Анкара. От своя страна Алиев остро осъдил атентата в турската столица.

Премиерът на Турция Ахмет Давутоглу също анулира посещението си в Брюксел, свързано с участие в съвместна среща с представители на ЕС. Давутоглу трябваше да е в Брюксел на 17февруари, отбелязва ТАСС.

Предвидената за четвъртък среща за мигрантите между 11 страни от ЕС е анулирана заради атентата в Анкара, предаде AFP, цитирана от Фокус.

Срещата трябваше да се проведе в Брюксел между лидерите на 11 европейски страни, които изразиха желание да приемат по-голям брой бежанци, идващи от Турция. В разговорите трябваше да участва и турският премиер Ахмет Давутоглу, който вече заяви, че е анулирал пътуването си до Брюксел.

Темата на срещата бе поисканото от ООН преразпределяне на бежанци, които в момента се намират в Турция, в страни от ЕС. Освен това европейските лидери трябваше да обсъдят европейската програма за преразпределяне на 160 хиляди кандидати за убежище, които са настанени в Италия и Гърция.

В първите минути на атентата очевидци разказаха, че са се подпалили няколко коли, а гъсти облаци от дим са покрили мястото на експлозицията. Светкавично са постигнали над 20 линейки, районъте отцепен в далечен радиус и са започнали да кръжат хеликоптери. 

Взривът е избухнал близо до сградата на турския парламент, правителствени сгради и военни общежития, посочва турската информационна агенция „Доган". Говорителят на управляващата Партия на справедливостта и развитието обяви, че взривът е акт на тероризъм.

Фото: РТ/Туитър

Мястото на нападението е на по-малко от километър от парламента - това е един от най-строго охраняваните райони в Турция, написа в "Туитър" бившият депутат Айкан Ердемир.

Не закъсняха и първите реакции в социалните мрежи на политици у нас:

Злата ръка на терора посегна отново

Метин Казак,
посланик на РБългария в Катар

Злата ръка на терора отново удари съседна Турция. Тази вечер разбрахме за поредния убийствен атентат в Анкара. Моите най-искрени съболезнования към близките на загиналите и скорошно възстановяване на ранените!

Тежък удар срещу свободата

Касим Дал, НПСД

Бомбеният атентат в Анкара е пореден тежък удар срещу свободата и неприкосновеността на човешкия живот. Споделям болката и подкрепям турския народ в борбата с тероризма. Най-дълбоки съболезнования към жертвите на атаката и техните опечалени семейства.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай