Защо Меси остана футболен сирак

ПСЖ вложи 210 млн. евро в "трансфера на века", но ще ги избие дори само от продажбите на фланелки

Защо Меси остана футболен сирак | StandartNews.com

* ПСЖ вложи 210 млн. евро в "трансфера на века", но ще ги избие дори само от продажбите на фланелки

* Ковид, трансфери и дългове стопиха парите на каталунския тим

* "Барса" изтри 11% от стойността си веднага щом Лео се появи при "парижаните"

"В последните дни много мислих какво мога да кажа днес и истината е, че не мога да кажа нищо. Много е трудно за мен след толкова много години тук. Не съм готов за това. Днес трябва да кажа сбогом на всичко тук. В Барселона съм от 13-годишен. След 21 години напускам с жена ми и трите ни деца. След няколко години ще се върнем тук, защото това е нашият дом. Благодарен съм на всички бивши и настоящи съотборници".

Това бяха прощалните думи на Лионел Меси към феновете му от Барса, казани през сълзи.

Покъртително: Неймар плаче като малко дете за Меси + ВИДЕО - Gol

Невероятно, но факт - звездата на "Барселона", която неизменно бе свързвана с клуба, наистина съблече синьо-червената фланелка с номер 10. И вече е в друг клуб - ПСЖ.

А причината е прозаична - пари.

Но не че Меси иска много, както го обвиняват някои. Просто правилата не позволяват той да взима дори половината от заплатата си.  "В нито един момент не съм искал да напускам. Сам предложих да намалят заплатата ми с 50%, а от клуба не са ме молили за нищо друго. Лъжа е, че съм поискал да ми увеличат заплатата с 30%“, обясни Меси.

Всъщност аржентинецът вече се беше договорил за нов 5-годишен договор с единствения клуб в живота си. И тъкмо да подпише, каталунците  откриха "икономически и структурни пречки" това да се случи.

Всеки клуб в испанското първенство има заложено ограничение на разходите в началото на сезона, което се обновява по време на трансферния прозорец през януари. Ограничението се базира на оборота на клуба, като разходите не бива да надвишават 70%. Преди началото на пандемията, в лятото на 2019 г., на "Барселона" беше разрешено дапохарчи за заплати до 671 млн. евро благодарение на приходите от почти 1 млрд. евро. Но през януари тази година таванът спадна до 347 млн. евро, според ESPN. Няма официална информация колко ще е този сезон, но според различни източници ще е около 200 млн. евро, пише "Дневник".

Смята се, че "Барса" е най-силно засегнат в Испания от спада в приходите заради пандемията от COVID-19, защото клубът е генерирал много от домакинските мачове и от туризъм.Президентът на Ла Лига Хавиер Тебас твърди, че "Барселона" страда повече от останалите клубове, защото винаги е бил на лимита.

"Когато пандемията дойде, те нямаха никакъв буфер. Нито един друг клуб не е удрял абсолютния таван като тях. Загубиха 350 млн. евро приходи по време на пандемията. Не е нормално, особено в нашата лига, да изстискваш и последното евро", заяви Хавиер Тебас.

"Барселона" има дълг от 1.2 млрд. евро. В същото време Серхио Агуеро, Ерик Гарсия и Мемфис Депай пристигнаха на "Камп ноу" със свободен трансфер. Но ако "Барселона" не освободи място за около 100 млн. евро в бюджета за заплати, няма да може да ги картотекира за новия сезон. За да се случи това, трябва да бъдат продадени някои от другите звезди, включително един от най-добре платените футболисти в тима - Антоан Гризман.

Така всъщност пандемията и лошото управление на клуба станаха причина "Барса" да се раздели с най-голямата си звезда.

Която веднага бе привлечена от "Пари Сен Жермен". А преминаването на най-силния футболист на планетата към "парижаните", бе наречено "трансфера на века".

Обяснено: Защо Меси ще носи "забранения" №30 в ПСЖ - Webcafe.bg

Експертите вече изчисляват загубите на "Барса" от раздялата с Меси. И тя не е само спортно-техническа - 672 попадения в 778 двубоя, 50-ина гола и още толкова асистенции всеки сезон.

Икономическата загуба е още по-тежка. Компанията Brand Finance изчисли, че спадът в стойността на бранда "Барселона" вече е около 11 процента спрямо миналата седмица. "Барса" е втората най-скъпа световна марка във футбола (оцениха я на 1.266 милиарда евро в началото на годината). Но скоро това вероятно ще се промени.ПСЖ, собственост на катарския фонд Qatar Investment Authority, е на седмо място в същата класация с оценка на бранда от 887 милиона евро. Но се очаква стойността му да се вдигне с поне 18-20% от момента, в който Лео се показа с екипа на отбора късно във вторник.

Парижкият клуб прави инвестиция от около 210 милиона евро, изчисли вестник "Екип". Това са сумите за годишна заплата на играча (два пъти по 70 милиона евро, които след данъци са 35 милиона чисти за него), сумата "на ръка за подпис" - традиционна за свободен агент (очаква се да е 25 милиона евро), комисионни, такси, предплащане на имиджови права и т.н.Но коментарът е, че това са добре похарчени 210 милиона евро. И ефектът вече е налице.

ПСЖ пусна в продажба онлайн хиляди фланелки с номер 30 и името на Меси, които струват по 108 евро. Изчерпаха се в сайта на "парижаните" за около 27 минути. Сигурно ще се продадат поне 50 милиона бройки в следващия месец. Защото децата по света днес са Меси и Роналдо, а не "Барса", "Реал" или "Ювентус". И фланелката, която ще искат това лято, ще е на ПСЖ.Спонсорските договори също са огромен фактор, като отново загубите на "Барса" ще са големи, а печалбите на ПСЖ - още по-сериозни.

Меси има два пъти повече последователи в социалните мрежи от "Барселона", три пъти повече от ПСЖ. Освен това има и контракти, обвързани пряко с неговите имиджови права и с неговото участие като лице на рекламите на съответните спонсори. Тази загуба само за първата година ще е около 77 милиона долара, смята каталунският в. "Мундо депортиво", цитиран от dir.bg.

Поне още за около 20-30 милиона ще са загубите от продажбите на артикули, най-вече на фланелките, само за първата година.Фланелките на Меси са бизнес за около 195 милиона долара годишно, но там парите отиват на 70 процента за Nike, а клубът взима останалото. Компанията няма да загуби, тъй като ПСЖ носи същата марка. Но "Барса"...

ПСЖ очаква да си върне инвестицията в рамките на около 18 месеца, че и по-малко. Освен супериграч, клубът привлече магнит за глобална популярност и много, много приходи.Сравним е само с Кристиано Роналдо в съвременния свят и футбол, а когато той си тръгна от Реал преди 2 години, брандът загуби 19% от стойността си за по-малко от 18 месеца. А продажбите на белите фланелки намаляха почти двойно

Седем любопитни факта за Лео

Лионел Меси е може би най-добрият играч в света днес. Но историята му можеше да приключи, преди да е започнала, ако "Барса" не го беше взела под крилото си в ранна възраст. След като от 5-годишен играе в клуба "Грандоли", където е треньор е баща му, а по-късно в "Нюелс Олд Бойс", на 11 г. е диагностициран с дефицит на растежен хормон, който изисква скъпо лечение. Но то е непосилно за родителите му. Те се местят в Испания, Лео се пробва за "Барса" и клубът е толкова впечатлен от представянето му, че се съгласява да плати за лечението.

1. Почти испанец

Извън "Барселона" Меси е най-разпознаваем в бяло-светлосиния екип на Аржентина, тъй като е играл в техния национален отбор.  Но нападателят има баби и дядовци от Каталуния и преди Аржентинската футболна федерация да повика младежа, той беше ухажван от Испанската футболна федерация. Но избра Аржентина.

Вандали отново счупиха статуята на Меси в Буенос Айрес (СНИМКИ) - Свят -  DarikNews.bg

2. Любовта към баба       

 Бабата на Меси е оказала голямо влияние в живота му. Тя винаги го е  придружавала на мачове и тренировки като дете. Но почина, когато Лео е само на 10. Всеки път, когато вкара гол, нападателят посочва към небето. "Правя това, защото посвещавам успехите си на баба. Тя ме заведе на футболното игрище, но сега не може да види докъде съм стигнал", е казвал Меси.       

 3. Голмайстор от първия ден       

 Много преди да стъпи за първи път на испанска земя, дребничкият нападател вече се беше утвърдил като феномен за отбелязване на голове. В детския клуб „Нюелс Олд Бойс“ Меси е част от „Машината на 87-а“, която се оказа почти непобедима. През 6-те си години там талантът вкара почти 500 гола и бързо стана ясно, че е предназначен за самия футболен връх.       

 4. Договор върху салфетка

Първият договор на Лионел Меси е бил написан и подписан върху обикновена салфетка. Причината е, че спортният директор на "Барселона" по това време - Чарли Рексач, е бил толкова впечатлен от уменията на Меси, че е искал незабавно да подпише договор с него. Поради липсата на лист хартия, той нахвърля основните неща върху салфетка и двамата я подписват. По-късно този „салфетен" договор е рамкиран, пази се като спомен за началото на бляскавата му кариера.

5. Революционният град Росарио         

Всички знаем, че Меси е от Аржентина и някои може би знаят, че е от град Росарио. Но може би на малцина е известно, че в този град е роден и израснал друг много известен аржентинец - Че Гевара. „Вълнувам се, когато виждам образа на Че Гевара навсякъде по света", казва Лео. Две момчета с много скромен произход, които продължат да дават различен облик на съвременния свят по един или друг начин!         

6. Синът като баща си       

 Третият син на Меси - Тиаго, е въведен в официалния клуб на привържениците на "Нюъл Олд Бойс" само 72 часа след като се роди. Той има клубен договор в първия клуб, за който баща му игра. Сделката е сключена още преди неговото раждане от дядо му Хорхе - бащата на Меси.

7. Все още скромен       

 Меси може да изглежда като бог за мнозина, но като много професионални футболисти, се притеснява да гледа акценти от собствените си мачове. В едно интервю нападателят разкри, че съпругата му Антонела се отегчава да гледа футбол и той просто й казва колко гола е вкарал. "Обичам да гледам анимационни филми с Тиаго. Той много се смее", отговори звездата на въпрос какво предпочита да гледа в свободното си време.

Лео Меси срещу Тиаго Меси в "Ел Класико" на FIFA 18 - bTV Новините

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай