Свилен Нейков с медал за заслуги в леката атлетика

Свилен Нейков с медал за заслуги в леката атлетика | StandartNews.com

София. Министърът на физическото възпитание и спорта Свилен Нейков  получи днес от ИААФ медал за заслуги в развитието на леката атлетика. Отличието бе и за помощта при организирането и провеждането на Световното първенство по полумаратон в Каварна (6 октомври). Медалът е скрепен със сертификата на Международната федерация по лека атлетика във връзка с нейната 100-годишнина. Отличията бяха връчени на министър Нейков от председателя на Българската федерация по лека атлетика Добромир Карамаринов.

„Оценката на ИААФ за проведеното в Каварна Световно първенство по полумаратон е еднозначна и изключително позитивна. Безспорно това първенство постави България на картата на атлетическия свят, защото в годината, в която се чества 100-годишнината на международната федерация, имаше пет големи състезания и петото беше в България”, заяви Добромир Карамаринов. Според него Международната федерация подобаващо е оценила помощта, която държавата, в лицето на Министерството на физическото възпитание и спорта и на министър Свилен Нейков, оказа на Световното първенство по полумаратон, като решаваща. Добромир Карамаринов посочи още, че на завършилата преди два дни календарна конференция на Европейската атлетика в Малта генералният секретар на ИААФ Езар Габриел е започнал своята реч с благодарност към българската държава, която е успяла да осигури домакинство на такова високо ниво на Световното първенство по полумаратон. Българската федерация по лека атлетика пък винаги е изтъквала пред международната централа това, което прави министърът на спорта Свилен Нейков за леката атлетика.

„Радвам се, че като домакин на такъв голям спортен форум България е наградена и оценена, което означава, че доверието в нас става все по-голямо и в бъдеще ще имаме възможности за още по-голямо популяризиране на спорта”, заяви министър Нейков и благодари на президента на БФЛА за отличието. Той допълни, че организацията и домакинството на самото световно първенство извежда страната ни на едно по-високо място в световния елит. „Надявам се, че и в бъдеще ще продължаваме да подкрепяме нашите федерации”, каза в заключение министърът.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай