Сряда,

Световната купа по ски стартира с куп промени

От: Пламен Вълков, Зьолден, наш пратеник -
Световната купа по ски стартира с куп промени
A
A
A

Дойде време и за старта на новия сезон в Световната купа по ски. След минути на глетчера "Ретенбах" в Зьолден стартитат дамите с гигантски слалом. Вторият манш е в 14,00 ч (б.в.). Евроспорт2 ще излъчва състезанията за България.

Пандемията от коронавирус в световен мащаб се отрази сериозно и на алпийските ски. Международната федерация по ски направи много промени, за да успее все пак да запази стартовете при най-добрите.

Началото в Зьолден ще премине при невиждани досега в ските мерки за сигурност с оглед запазване здравето на състезателите. Подобни се очаква да бъдат рестрикциите и за останалите състезания от календара 2020/2021.

По традиция китното селце в долината Йоцтал събира за старта на Световната купа над 20 000 фенове от цял свят на алпийците. Тази година обаче стартовете ще са без публика. Това автоматично орязва приходите на домакините и хотелиерите в региона с поне 20 милиона евро. За да няма случайно промъкнали се да гледат наживо гигантските слаломи на глетчера „Ретенбах“ домакините от Зьолден вече обявиха, че пътя със съседния глетчер „Тифенбах“ ще е затворен от петък до неделя. Така феновете ще могат да карат ски, но състезанията ще се гледат само по телевизията. Традицията на има огромен ВИП до финала, който да е пълен със звезди от бизнеса и спорта този път няма да бъде спазена. Достъп до финалната зона ще имат само официалните лица свързани с подготовката на стартовете, състезателите, треньорите и редуцирана бройка журналисти. Всички, които имат акредитации за началото в Зьолден ще трябва да представят отрицателни PSR тестове направени до 72 часа преди пристигане в курорта. Който дойде без тест ще може да си го направи в лабораторията на място срещу 85 евро. Докато не му излезе резултата обаче той няма да има право да се акредитира или да се настани в хотел. По нареждане на домакините малката бройка състезатели, журналисти и официални лица ще бъде настанена в хотели избрани от туристическия център в Зьолден. Задължително всички гости за стартовете ще трябва да се движат постоянно с маски на лицата, като е забранено посещението на магазини и заведения. Храненето ще става само в ресторанта съответния хотел в който гостите са настанени или чрез кетеринг. Забранява се на медии и официални лица да се срещат с отборите неофициално. Ще има създадена специална микс зона в Зьолден на която при желание отборите ще дават пресконференции и то на разстояние поне 2 м от журналистите. В пресцентъра масите на медиите ще бъдат отделени една от друга с плексигласова преграда. Носенето на маска няма да важи само в ресторанта и в хотелските стаи. Заради контузия в гърба старта в Зьолден ще пропусне най-успешната алпийка в последните години Микаела Шифрин (САЩ).

По изискване на ФИС тази година стартове в САЩ и Канада няма да има. Стартовете предвидени за Северна Америка бяха дадени на Вал Д’Изер (Фр) и Санкт Мориц (Швейц). Така всички Световни купи за мъже ще са в Европа. При дамите също стартовете ще са само на Стария континент с изключение на две състезания в Китай (27-28 февруари). Те са задължителни, като тестови на олимпийските трасета до Пекин, където през 2022 трябва да се проведат зимните игри. За да няма струпване на едно място на мъже и жени общите стартове са максимално органичени. Другата новост е групирането по дисциплини, като и тук идеята е да няма много състезатели на едно място. За този сезон от календара е извадена алпийската комбинация. Единствено във Венген, Кицбюел и на финалите в Ленцерхайде ще има на едно място технични и скоростни дисциплини. Световното в Кортина д’Ампецо (Ит) е потвърдено за 8-21 февруари 2021. Засега се планира да има публика, но ако пандемията особено в Италия се засили може и първенството да е само телевизионно. Малко преди старта на сезона по време на Изпълкома на ФИС най-изненадващо бе освободена от поста генерален секретар на световната централа Сара Люис. Британката бе на този пост от 20 г, но я освободиха заради „пълна липса на доверие“. На сбирката са участвали и членове на фондация „Марк Ходлер“. Люис се очакваше да се кандидатира за поста президент на ФИС на конгреса през май 2021 в Порторож. Засега кандидати за поста на Джанфранко Каспер са Урс Леман, президент на Швейцарската федерация и световен шампион по спускане, шефа на концерна „Хед“ и президент на Британската федераци по ски и сноуборд Йохан Елиаш (Шв) – и вицепрезидента на ФИС и Матс Ариес (Шв). Досега в 70-годишната история на ФИС имало само двама президенти от Швейцария – Марк Ходлер и Джанфранко Каспер.     

Банско взима два гигантски слалома

Ски курорт №1 в Източна Европа – Банско и през този сезон закономерно е в календара на ФИС. По програма на 27 февруари трябваше да има алпийска комбинация, а на следващия ден гигантски слалом за мъже. След отпадането на комбинацията Банско ще приеме два гигантски слалома, които са по-атрактивни за гледане. Очаква се тогава стартовете да се гледат по целия свят, защото дамските ще са в Китай и са в друг часови пояс. В Банско ще дойдат най-добрите алпийци начело с носителя на Световната купа Александър Аамод Килде (Нор), световният шампион Хенрик Кристоферсен и звездата на Франция Алекси Пентюро. Българският ас Алберт Попов също ще покаже под Тодорка най-доброто на което е способен. В края на ноември от ФИС ще обявят в какъв формат ще се проведе и Световното за младежи на което Банско трябва да е домакин от 1 до 11 март 2021.


Всички новини от категория Спорт.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Валутни курсове

По курса на БНБ
Валута Лева (BGN) Обратен курс за 1 лев
CHF 1.70725 0.585737
GBP 2.24388 0.445657
USD 1.71204 0.584099
Виж всички