Стоичков: Бойко, махни Боби Михайлов

Стоичков: Бойко, махни Боби Михайлов | StandartNews.com

Всички Христовци от Пловдив сме ръбове, признава Стоичков

Мегазвездата на българския футбол Христо Стоичков призова новия премиер Бойко Борисов да отърве българския футбол от президента на БФС

Борислав Михайлов. "Бойко Борисов, ако е мъж, сега вече ще махне Боби Михайлов от БФС, за да отвори път за развитие на българския футбол", обяви Камата на родния си стадион "Марица", където бе днес с екип на американската телевизия USTV, която снима филм за него. Стоичков се изказа доста рязко по адрес на "мафията" в българския футбол. Време е парите да отиват да развитие на най-обичания спорт, а не да се раздават на наши и ваши и на Лечков и някакви си там от Созопол, заяви Модерният ляв. "Всички съдийски семинари при Лечков, всички национални отбори при Лечков, а той затри футбола в Сливен", каза още Стоичков.

Още със слизането от колата той се прегърна с главния редактор на вестник "Марица" Руси Чернев, с когото са съученици от основното училище "Никола Вапцаров", известно като люпилня на "Пелета".

Ей това шиле ме биеше на 100 метра

посочи към Руси Христо Стоичков. На стадиона под комина на Захарната го чакаха още легендата на "Локомотив" Христо Бонев, заместник-кметът по спорта Петър Зехтински, който е негов кумир, а също така и първият му треньор Огнян Атанасов със съпругата си. "Как е, бате Оги?", обърна се към откривателя си Стоичков. "Абе, мислех да се пенсионирам, ама взех да водя деца II клас в "Ботев". И кво да направя, пак съм на първо място", отговори Атанасов. "Шапки долу! Това е футболният Бог при работата с деца", изкомандва Христо Стоичков.

По същото време на подобието на терен тренировка с децата на "Марица" водеше Динко Господинов. "Как е? Пипате ли я?", обърна се Ицо към едно от децата, което видимо се втрещи от неочакваното внимание на мегазвездата. По същото време американският журналист Касансеу изблещи очи, след като бе информиран, че подобното на картофена нива след дълбока есенна оран игрище е люпилня на таланти. С неприкрита възхита той започна да снима комина на Захарната фабрика, когато научи, че талантите се развивали най-добре тук, тъй като дишали от сладкия въздух на бисквитите.

Къде е тоя брадатко Бащата

обърна се Стоичков към Христо Бонев с питане за треньора на "Локо" Христо Колев. Зума му отговори, че в момента има много важна тренировка с черно-белите преди гостуването на "Лудогорец". Камата се поинтересува кой ще свири и като разбра, че това е петричкият сватбар Ивайло Стоянов, мигом поиска телефона, за да се свърже с приятеля си Христо Колев. "Калимера, кир Колев", извика в слушалката Стоичков. "Разбрах, че си имал важна тренировка. Няма за кво да се хабиш, като видях, че ще ти свири Сватбата. До 15-ата минута лично той, ако трябва ще ти вкара 2 гола, после един от засада и един на някое от бразилчетата им и адио Рио. Бързо идвай насам, че искам да покажем на янките трима големи Христовци, родени в Пловдив". Той обаче получи категоричен отказ от Бащата. "Ей, такъв кривак си беше и едно време, но много го обичам. Чист човек и уникален талант. Гений с топката. Не знам друг по света еднакво добре да бие фаулове с двата крака. На изпълненията им викахме дълга дузпа. Можеше да играе в много по-голям отбор от "Панатинайкос", но нали ви казвам: уникален кривак. Но такива сме си ние Христовците от Пловдив - чешити и ръбати характери", допълни Стоичков. Пословичният със своята затвореност Христо Колев обаче направи изключение и дойде в Общината, за да уважи старият си приятел. След това той избухна срещу решението на БФС да вземе от Пловдив мачовете за Европейското първенство за юноши догодина. "Ясно защо го е направил оня с перчема (б.а. визира Боби Михайлов). Щото по морето по-лесно се сгъват кинтите. Вместо да оправят терена на "Лаута", на стадион "Марица", той ще ги даде на мега футболните центрове Несебър и Созопол.

По-добре да ги бяха дали на Димитровград и Хасково, откъдето са излизали футболисти. В Несебър и Созопол през зимата остават общо 5 врабчета, но пък

там софрите за пияната шайка са по-сладки

каза още Камата.

"Ей и вие да поработите един път!" С тези думи се обърна Христо Стоичков към пловдивските журналисти, напълнили заседателната зала на Общината при официалното му посрещане от зам.-кмета по спорта Петър Зехтински. След това размени топла прегръдка с дошлия специално заради него Динко Дерменджиев, както и с пристигналия малко по-късно настоящ треньор на "Локомотив" Христо Колев - Бащата. В залата присъстваше и кумът на Стоичков - бившият международен рефер Атанас Узунов. Узунов буквално спринтира от Мюнхен, за да се види с кумеца си. "Зехтински постоянно ми се караше като треньор в ЦСКА, не знам защо", не спираше да се шегува Камата, който очевидно беше в блестящо настроение.
Христо пристигна в Общината, след като тръгна от стадион "Марица", където направи първите си стъпки към големия футбол, и мина през Стария град и Античния театър. Той е заедно с журналиста от американската телевизия "Юнивижън" - част от мащабната мексиканска ТВ група "Телевиса" - Иван Касансеу. Целта е заснемането на филм за легендарния ни футболист с работно заглавие "Трите лица на Христо" и времетраене около 25 минути. "В лентата ще покажем човешкото лице на Ицо, което за вас, българите, е познато, но не и за света. Тя ще бъде част от поредица за велики личности.

Христо е човек с главно "Ч", посланик на доброто

не е забравил приятелите си, откъде е тръгнал, не се е променил", заяви Касансеу. "Благодаря на Пловдив за това посрещане, тръгнах от Кършияка и никога няма да забравя това. Никога не съм казвал, че съм най-големият. Винаги съм твърдял, че съм постигнал успехите си благодарение на треньори, колеги, масажисти, лекари и всички, които са били около мен. За мен е чест да покажа пред света мястото, от което съм тръгнал. Пловдив е град, дал спортисти от световно значение", каза Стоичков. Той веднага бил нападнат от жадни за фотографи и снимки чужденци на Античния театър, където разпъна фланелките на отборите, в които се е подвизавал. "Христо е безплатна реклама на България и Пловдив, каза Петьр Зехтински". Накрая Динко Дерменджиев изтъкна, че Камата е единственият футболист, притежател на трите големи отличия във футбола - "Златна обувка", "Златна топка" и голмайстор на световно първенство.

Както е известно, от месеци Стоичков коментира за американския клон на "Телевиса" в Маями, в който работят 3000 човека, и бе анализатор на световното в Бразилия. Именно по време на Мондиала е бил записан рекорд за медия от испаноговоряща страна - 120 милиона зрители!

По-късно Ицо отиде с майка си Пенка да се поклони на гроба на баща си Стоичко, който почина скоро.

(вестник "Марица")

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай