"София 2018" отбелязва Световния ден на снега с третия Витоша Зимен Фест

"София 2018" отбелязва Световния ден на снега с третия Витоша Зимен Фест | StandartNews.com

София – Европейска столица на спорта стартира годишната програма от активности за 2018-а със Световния ден на снега. „Глобалната инициатива се организира за седми път и обединява над 480 празнични, спортни и забавни събитията в световноизвестни зимни центрове",

„Започваме поредицата от активности с Витоша Зимен Фест. Тази година по инициатива София – Европейска столица на спорта са предвидени над 90 събития, освен състезания и фестивали има много училищни и районни спортни празници, насочваме вниманието към многообразието от прояви, към възможностите за всички социални и възрастови групи. Каним столичани и гостите на града в събота край х. Алеко – сред природата и красотите на планината, на чист въздух, туризъм и спорт. Стремежът е спортът да се превърне в ежедневие за хората. Специално внимание насочваме към възможностите на Витоша за спорт, туризъм и отдих – 18 интересни събития в планината са предвидени за тази година, заяви днес Анатоли Илиев, организационен секретар на София – Европейска столица на спорта на Пресконференция в ИнфоЦентър София2018 по повод предстоящия в събота Витоша Зимен Фест.

Кога и къде. Празникът на Витоша е насрочен за тази събота, 13 януари, от 11 ч. пред х. Алеко. София2018 се включва за трети път в отбелязването на Световния ден на снега с организирането на Витоша Зимен Фест. Организатори на феста, наред с Фондация София – Европейска столица на спорта, са Столична Община, БФ ски, Витоша ски АД, Сдружение „Маратон", Консепт Криейтив, Сдружението на "Витошките ски и сноуборд училища", Българска федерация по катерене и алпинизъм.

Бонус. Всеки участник до 18-годишна възраст може да ползва Кабинковия лифт от Симеоново до х. Алеко с лифт карта на символична цена от 1 лв. и депозит 5 лв. „Надяваме се по този начин да привлечем повече хора в планината, в момента край Алеко снегът не е напълно достатъчен, но правим всичко възможно за да могат хората да карат ски и борд, да има условия за спорт, да бъдат на въздух и сред природата. Зимните спортове и туризмът се нуждаят от подкрепа, не само на Витоша, а и във всичмки наши прекрасни планини, надявам се повече хора да покажат, че само така можем да осигурим здрава и стабилна нация в бъдеще," заяви Радослав Пеев от Витоша ски, като допълни, че метео прогнозите са за нов снеговалеж в петък и в събота.

Отново суператракции. Тази година програмата отново включва две уникални атракции. Планинско колоездене – зимно спускане за време ще се организира за втори път в България. Шоуто в планината ще започне точно в 12.00 ч. със старт на плаца през х. Алеко, трасето ще е дълго 800 метра с множество виражи, скокчета и възможности за трикове, а финалът е пред долна станция на Романския лифт. „Досега, за няколко дни има 80 записани и така лимитът за участници бе запълнен. Хората обичат планината и вярвам, че с подобни инициативи и фестивали ще направим така, че излетите, туризмът и спортуването на Витоша да станат ежедневие," заяви Ема Паунова от организаторите. На пресконференцията присъства и един от най-перспективните наши състезатели по скоростно спускане с велосипед Милан Димов, който описа каква невероятна емоция предоставя тази дисциплина на сняг. „Надявам се повече наши курорти да организират подобни събития, защото любителите на колоезденето са стотици хиляди," каза още Димов като обеща много емоции и екшън в събота по време на атрактивното състезание край х. Алеко.

Също така тази година отново ще се организира спринтово ски-бягане около х. Алеко. А състезанията в ски-алпинизма ще бъдат най-вероятно в дисциплината скоростно изкачване. „До последно ще следим ситуацията със снега, надяваме се отново на старт да застане и Кирил Николов – Дизела, победител в дебютното състезание преди две години. Витоша е богатството на София и се радваме, че можем с помощта на София – Европейска столица на спорта да организираме подобно състезание", каза Петко Тотев, председател на БФКА.

Програмата за Феста в събота предвижда още множество демонстрации, състезания, забавни игри и викторини. На плаца пред х. Алеко ще бъде нареден паралелен слалом, по който децата да могат да изпробват уменията си, като всеки победител в двойките ще получи награда. Ски-учители ще помагат безплатно на малките скиори да повишат уменията си. Наред с надпреварата по ски-бягане, всеки ще може да се пробва безплатно с „писалките". Предвидени са множество игри, планинарски песни и конкурси: за направа на снежна фигура, за най-атрактивен карнавален костюм и визия, за най-голяма снежна топка, теглене на въже и др. За децата ще се грижат специални аниматори, които ще осигурят маски и карнавални аксесоари. Ски-учители ще направят снежно шоу с борд и ски трикове. Фестът включва още планинарски песни и танци на импровизираната сцена.

Предварителна Програма:
10.00 – 10.30 ч. Записване на участниците – регистрация в зоната на хижата
10.30 – 11.30 ч. Ски-алпинизъм
11.00 – 11.45 ч. Алпийски ски - паралелен слалом
11.00 – 13.00 ч. Конкурс за карнавална визия
11.00 – 13.00 ч. Конкурс за снежни фигури
12.00 - 12.30 ч. Ски-бягане
12.00 – 13.00 ч. Спускане с колела по сняг за време
13.00 – 13.30 ч. Награждаване на призьорите, викторина с награди и закриване

Глобална снежна емоция. Деня на снега се чества в 46 държави и е посветен на желанието на хората да живеят активно, да спортуват, да се отдават на физически и забавни занимания през зимата, да се наслаждават на емоциите, които предоставят. Целта е да се мотивират децата между 4 и 14 години да се запознаят и да заобичат зимните спортове и забавления. Тази зима очакваните участници са над 800 000.

Мотото на Световния ден на снега „Открий, забавлявай се, изживей" е свързано с незабравимите срещи със зимните спортове.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Автор Спорт
Коментирай