Събота,

София получи титлата „Световна столица на спорта“ за 2024 г.

От: РЕДАКТОР -
166
София получи титлата „Световна столица на спорта“ за 2024 г.
A
A
A

София получи титлата „Световна столица на спорта“ за 2024 г. Отличието се присъжда благодарение на мащабната и активна дейност, която развихме като европейска столица на спорта през последните години. София получи подкрепата на български спортисти и увлече хиляди софиянци в занимания със спортни дейности. Това съобщи кметът на София Йорданка Фандъкова пред медии в присъствието на председателя на Столичния общински съвет Елен Герджиков, българският алпинист Дойчин Боянов, Анатоли Илиев и Дамян Диков – съответно зам.-председател и изпълнителен директор на Фондация "София – европейска столица на спорта". Присъждането на титлата на българската столица обявиха от ACES Europe – Асоциация на европейските градове и столици на спорта. София е избрана за иновативността и добрите практики, въведени като „Европейска столица на спорта“. Титлата „Световен град на спорта“ бе въведена от ACES Europe в сътрудничество с ЮНЕСКО и Комисия по спорта на ЕП.

През последните години София разви активна дейност в сферата на спорта с над 100 основни събития годишно. Столицата получи през 2014 г. номинацията „Европейска столица на спорта 2018“ и благодарение на успешните си резултати бе удостоена с тази титла за постоянно. През 2021 г. въпреки пандемията София е домакин на 10 световни и европейски първенства и турнири, а събитията в спортната ни годишна програма са 109, каза също кметът Йорданка Фандъкова. Само по програма „Ваканция“ в продължение на два месеца седмично се включиха между 900 и 1500 деца в различни спортни активности.

Фандъкова благодари за подкрепата на българските спортисти, на лицата на столица на спорта през годините, които също застанаха зад тази инициатива и с примера си привличат много млади хора. Столична община инвестира в развитието на спорта за всички възрасти. Тази година са подкрепени 140 спортни клуба. Изпълнява се специална програма в планината Витоша заедно с Природен парк „Витоша“, като тази година Столична община инвестира около 200 хил. лева. София увлече и 10 български градове, които получиха престижния приз „Европейски град на спорта“, посочи Анатоли Илиев. Столичният кмет изрази увереност, че заедно отново ще успеем да се подготвим и представим достойно през 2024 г. Кметът постави и задача на Фондация „София – Европейска столица на спорта“ да проучи международния опит.

Фондацията финансира издаването на Справочник, който да представи всички възможности за спорт, отдих и почивка в планината Витоша. Автор на изданието е изтъкнатият алпинист Дойчин Боянов, който е посветил години в изследване и разработване на темата.


Всички новини от категория Спорт.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com