Откриха първия паметник на Наим Сюлейманоглу в България

Мустафа Карадайъ, Петър Стойчев и още хиляди уважиха събитието в Момчилград

Откриха първия паметник на Наим Сюлейманоглу в България | StandartNews.com

Хиляди се събраха в центъра на Момчилград, за да присъстват на церемонията по откриването на първия в България паметник на най-великия щангист на всички времена Наим Сюлейманоглу. За церемонията, която е част от 10-та международна среща "Момчилград винаги в сърцето ми", в родопския град пристигнаха лидерът на ДПС Мустафа Карадайъ и Мерал Акшенер-председател на Партия на доброто, Република Турция, както и братът на тежкоатлета - Мухарем Сюлейманоглу. Домакин на събитието бе кметът на община Момчилград Сунай Хасан.

„Наим носеше в сърцето си Момчилград. И аз съм щастлив, че откриваме паметника на нашия герой Наим Сюлейманоглу точно на тази традиционна среща под наслов „Момчилград винаги в сърцето ми“. Днес всички тук сме момчилградчани и винаги ще носим Наим в сърцата си. Защото той беше най-силният човек на планетата. Неговите постижения ни обединяват и вдъхновяват. Учат ни да бъдем най-силни в това, което можем най-добре. И да побеждаваме“, заяви пред хиляди в центъра на Момчилград председателят на ДПС Мустафа Карадайъ.

Карадайъ отбеляза, че в спортната си кариера Наим Сюлейманоглу има 47 световни рекорда и спечелени 3 олимпийски, 7 световни и 6 европейски титли. Той е единственият щангист успял да вдигне тежест, надхвърляща три пъти собственото му тегло, каза лидерът на ДПС.

„Преживял разделението в родината ни в най-тежката му форма, асимилационната държавна политика в най-уродливата й форма, Наим наред със спортните си победи, ни остави уроци по човешко достойнство и мъжество. Наим ни научи как може една кауза да обединява и да прави хората по-силни“, подчерта Карадайъ.

„Завещаното от Наим никак не е малко. И ние ще продължим да се учим от неговите победи. И когато губим вяра в собствените си сили, да се сещаме за Наим. Когато губим връзката един с друг, да се сещаме за Наим“, каза в емоционалното си слово Мустафа Карадайъ.

Идейният проект за него е на момчилградския художник Камбер Камбер и на скулптора Шукрю Мустафа, който е родом от село Кос. Автори на паметника са Шюкрю Мустафа и колегата му Бехчед Данаджъ. Фигурата е от бронз и висока е 2,20 м. Постаментът е 4-метров и е облицован с мрамор от Измир. Паметникът е издигнат пред новопостроения спортен комплекс, носещ името на великия щангист.

На откриването на паметника на Наим Сюлейманоглу официални гости бяха Ахмед Ахмедов-зам.-председател на ДПС, Хасан Азис- зам.-председател на ДПС и кмет на Кърджали, Ердинч Хайрула-член на Централното оперативно бюро на ДПС, Халил Летифов-зам.-председател на ПГ на ДПС, народните представители Ерол Мехмед, Адлен Шевкед, Танер Али, Ихсан Хакъ, Бюрхан Абазов, Имрен Мехмедова, Хайри Садъков, Джейхан Ибрямов, Сергей Кичиков, Севим Али и Елхан Кълков, бившият евродепутат Неджми Али. Присъстваха и народните представители от Турция Илхан Айгюн, Еркан Айдън, Юксел Юзкан, Ахмед Ерозан, Исмаил Татлъоглу, Шенол Сунаб, Бедри Яшар, Абдулах Наадини. В Момчилград бяха генералният гонсул на Турция в Пловдив Хюсеин Ергани, Неделчо Колев, президент на Българската федерация по вдигане на тежести, Тамер Ташпънар-председател на Турската федерация по вдигане на тежести. В церемонията участваха кметове на общини от областите Кърджали, Смолян, Хасково и председатели на общински съвети. Имаше делегации от общини в Турция, водени от Реджеб Гюркан-кмет на Едирне, Мерт Уйгун-кмет на Байрамич, Мустафа Каялар-кмет на Мендерес, Мехмед Угур Сертаслан-кмет на Гемлик, Гюнер Четин-зам.- кмет на Чорлу, Ергин Йенер-зам.-кмет на Нюлюфер. Сред официалните лица бяха Изет Шабан-областен председател на ДПС Кърджали, Байрям Байрям-областен председател на Младежко ДПС, почетните граждани Фуат Гювен, Хасан Ходжооглу, Хасан Йозтюрк, Петър Стойчев, Федаил Гюлер и продуцентът на филма "Джобният Херкулес – Наим Сюлейманоглу" Мустафа Услу и актьорът, който играе ролята на щангиста – Хаят Ван Ек.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай