От колко пари се нуждае ПФК Левски

1,5 млн. лв ще стигнат, твърди Степан Хиндлян

От колко пари се нуждае ПФК Левски | StandartNews.com

ПФК Левски се нуждае спешно от 1.5 милион лева, за да се разплати с футболистите и да довърши нормално сезона. Това стана ясно от публикация във "Фейсбук" на председателя на клуба на привържениците на "сините" Степан Хиндлян.

Според него, ако в скоро време не се намерят финанси за клуба, той ще отиде в аматьорския футбол и че отборът е "на десетина дни от смъртта". 

В изложението той обяснява причината за писмото към премиера на страната Бойко Борисов с молба за помощ на закъсалия финансово столичен гранд.

"Преди седмица, вторник, 28-ми април, се проведе среща, в която участвахме представители на НКП, Ултрас Левски, Сини Сърца, Тръста, Тити Папазов и Павел Колев, който ни запозна с текущото състояние в клуба:

- 2.5 неизплатени заплати към футболистите (дробната част идва от това, че за Януари е изплатена само една част );

- Входящи парични потоци единствено от продажба на артикули и дарителската кампания;

- Постъпили уведомления от мениджъри на чуждестранни играчи, че ако се стигне до 3 неизплатени заплати, ще се разтрогват договори с неустойки;

- Готовност от страна на 7777 да продължат да спонсорират клуба, но сметките им са запорирани;

- Потенциални (макар и дребни) рекламодатели/спонсори, които впоследствие се отказват да дават пари в Левски поради страх да не бъдат третирани като фирми, свързани с Божков", пише Хиндлян.
От оперативното ръководство на Левски са поискали да изтеглят банков кредит, обезпечен с бъдещи вземания, но такъв им е бил отказан.

"Тезата, че към настоящия момент единственият реален финансов актив на клуба са част от футболистите, които могат да бъдат продадени, се оформи у нас, присъстващите, след изложението на Павел Колев. Този единствен положителен сценарий обаче минава през СПЕШНО намиране на пари за покриване на висящите заплати. В противен случай този актив автоматично се превръща с пасив, който реално ни потапя завинаги, тъй като ще се стигне до разтрогване на договори и неустойки за заплатите до края на контрактите. Да не говорим и за угрозата да не доиграем сезона и по този начин да се лишим от приходи от ЕКТ".

"Тук трябва да кажа, че още преди карантината, Павел Колев ни беше запознал с план за кардинално преструктуриране на Клуба, което минава през драстично свиване на бюджета и изграждането на отбор от юноши и българи за следващия сезон".

"Павел Колев каза, че през последния месец и половина (време, в което си седяхме по домовете и коментирахме основно действията на НОЩ и правителството в условията на карантина, докато Левски мина на по-заден план, което пък доведе до тотално спиране на активността ни по събирането на средства за клуба) е разиграван сценарий за довършване на сезона с кредит.

Кредит, който да осигури плащанията на клуба, за да можем да стигнем до изходящите трансфери, които да осигурят някаква основа за следващия сезон. Такъв кредит обаче е бил отказан. Предвид тези обстоятелства (липса на пари и обявени за издирване собственици) ИД каза, че ще трябва да обяви фалит, тъй като в противен случай носи отговорност по смисъла на Наказателния Кодекс. Също така, изказа готовността за оставките, които по-късно анонсира", обясни Хиндлиян.

Затова фенските организации са се обединили около идеята за писмо до премиера, "тъй като нито ние, нито който е да било друг не беше предложил работещо решение по намирането на 1.5 милиона лева в следващите десет дни".

"Обръщение до министър-председателя, в което основният акцент е да искаме КРЕДИТ, който вече е бил отказван. (Обърнете внимание на думата КРЕДИТ, а не милостиня...В случай, че някой не знае -КРЕДИТЪТ се връща. В този смисъл всякакви спекулации и заглавия от типа "Феновете на Левски искат от премиера да спаси отбора" са крайно неуместни и силно манипулативни.).

Другата опция беше да бъдем безмълвни свидетели на фалит, имайки предвид никаквото време, с което разполагахме, за да вземем решение. А ние нямаме право да обречем клуба на фалит, без да сме сигурни, че това е нещото, което искат левскарите", написа още Хиндлян.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай