Събота,

Коя е кошмарната подправка на Олимпиадата в Пекин

От: Владислав КОЛЕВ -
643
Коя е кошмарната подправка на Олимпиадата в Пекин
A
A
A

По-малко от месец остава до Олимпиадата през 2022 г. в Пекин. Церемонията по откриването е на 4 февруари, първите състезания дори по-рано.

На Олимпиадата има три села наведнъж - по едно във всеки основен клъстер на Игрите: в Пекин, Янцин и Джанджиаку. Това беше направено за удобство на спортистите, така че тези, които например ще се състезават в Янцин, да не трябва да стигат до стаите си дълго време.

Строителството отне 5 години. Организаторите искаха да направят селата възможно най-екологични и надеждни - сега смятат, че идеята е успешна.

Стаи от различен тип - има както за един спортист, така и за двама. Всяка стая е оборудвана с печка и климатик, като всичко това се управлява чрез приложение за смартфон.

Ако някой от спортистите даде положителен тест за коронавирус, той ще бъде откаран с линейка в болницата, но не и в селската клиника. Веднага след това лекарите ще идентифицират хората, с които заразеният е контактувал, а специална санитарна служба ще дезинфекцира стаята му и цялата околност.

Роботите са проникнали в Олимпиадата през 2022 г. - те ще станат куриери, дезинфектори и дори баристи - една машина ще замени 3-4 души.

Менюто за олимпийците е разработено в продължение на 4 години - и окончателната версия включва 678 ястия. Повече или по-малко всички вкусове се вземат предвид: само хранителни предпочитания, диети, религиозни възгледи и много повече (ще има вегетарианска храна, халал и кошер).

И разбира се, менюто включва традиционни китайски ястия: трапезарията е украсена с елементи от традициите на китайската Нова година (празнува се на 1 февруари).

Повечето от обичайните подправки и подправки няма да бъдат в храната (общо 48 вида са изключени), включително черен пипер и дафинов лист. Според организаторите тези подправки могат да доведат до фалшив положителен допинг тест, пише Марица.


Всички новини от категория Спорт.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com