Интер е без загуба от български тим в Европа

"Нерадзурите" са с 2 победи и 3 равенства срещу наши отбори в евротурнирите

Интер е без загуба от български тим в Европа | StandartNews.com

След като бе изтеглен жребият за 1/16-финалите в Лига Европа, стана ясно ,че Лудогорец ще се изправи срещу италианския гранд Интер. Това няма да бъде първото акостиране на "нерадзурите" на българска земя, припомня Gong.bg. Във великата си история "синьо-черните" имат две гостувания в България.

През сезон 1966/67 в полуфинал за КЕШ Интер се изправя срещу големия отбор на ЦСКА от далечното минало. Воденият от Стоян Орманджиев тим преди това е преминал през малтийския Слиема Уондърърс, гръцкия Олимпиакос, полския Гурник Забже и северноирландския Линфийлд.

На 19 април 1967 година на стадион "Сан Сиро" срещу "армейците" се изправят 10 футболисти, които две години по-рано са спечелили втора поредна европейска титла. В 32-ата минута главният съдия Влахоянис гони Кирил Райков, а в самия край на полувремето легендата Факети открива резултата. Но дори и в намален състав, ЦСКА стига до равенството с гол на Никола Цанев.

На реванша в София Интер е посрещнат от 70 000 души по трибуните на стадион "Васил Левски". В 22-ата минута отново Никола Цонев поразява вратата на Сарти, но за всеобща изненада голът е отменен от главния съдия Сакариеги.

В 62-ата минута "нерадзурите" отново повеждат с гол на Факети, но 12 минути преди края на мача младока Николай Радлев изравнява и отново резултатът е 1:1.

Това означава, че сблъсъкът трябва да се реши в трети мач, който да е на неутрален терен. Варианти за домакин на решителната битка са Виена или Грац в Австрия, както и Франкфурт в Западна Германия, но изборът пада върху Болоня.

Много легенди има около мача на стадион "Комунале", но в крайна сметка ЦСКА губи с 0:1 с гол на Капелини и пропуска шанса да се изправи срещу Селтик в спора за трофея.

Години по-късно, през 1974 година, Етър е пред първото си участие в европейските клубни турнири, като жребият му отрежда да се изправи срещу Интер. В миланския гранд продължават да бъда легендарните Джачинто Факети и Сандро Мацола. На 18 септември на стадион "Ивайло" воденият от Луис Суарес тим е подложен на изключителен натиск и почти през целия мач се брани. В крайна сметка удържа нулевото равенство.

В реванша на "Сан Сиро" "болярите" отново се противопоставят на Интер, но след два червени картона за тях и дузпа в позла на италианския гранд, Етър прекланя глава и губи с 0:3.

Сега на Интер предстои да се изправи срещу трети отбор от България и ще видим дали Лудогорец ще бъде първият роден тим, който да нанесе поражение на миланския гранд.

19 април 1967, 1/2-финал за КЕШ

Интер - ЦСКА   1:1

26 април 1967, 1/2-фианл за КЕШ

ЦСКА - Интер   1:1

3 май 1967, 1/2-финал за КЕШ

Интер - ЦСКА   1:0

18 септември 1974, Купа на УЕФА

Етър - Интер  0:0

2 октомври 1974, Купа на УЕФА

Интер - Етър  3:0


ОБЩО: 0 победи, 3 равенства, 2 загуби, Голова разлика 2:6

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай