Европейската седмица на спорта с над 350 000 българи

Европейската седмица на спорта с над 350 000 българи | StandartNews.com

Европейската седмица на спорта официално ще бъде закрита днес, обяви спортният министър Красен Кралев в Русе, но предрече, че инициативата най-вероятно ще бъде продължена и догодина, защото Европейската комисия е сериозно притеснена от обездвижването на повечето европейски нации.

„Първоначално плануваните прояви по повод Европейската седмица на спорта #BeActive у нас бяха около 70, но благодарение на активността на общините, федерациите и спортните клубове към момента отчитаме, че те са над 160 в цялата страна. Само в София събитията бяха над 90, като част от тях се провеждат и в момента, каза Красен Кралев при посещението си в Русе. – В България ще отчетем една от най-големите активности и най-добрите резултати от целия ЕС. Целта, поставена в проекта, е кампанията да достигне до 350 000 души. Смятаме обаче, че за Европейската седмица на спорта научиха много повече хора. Надяваме се, че сме успели да убедим поне част от тях в ползата от физическата активност и здравословния начин на живот.

Раздадохме 1000 футболни, баскетболни и волейболни топки и ракети за бадминтон, 5000 фланелки, над 75 000 информационни материала, които промотираха събитието."
В крайдунавския град спортният министър, придружен от кмета на Русе Пламен Стоилов, областния управител Стефко Бурджиев, народните представители от региона Пламен Нунев и Свилен Иванов, се срещна с футболистите на ФК „Дунав" (Русе) и ги нарече посланици на спорта, защото те са хората, които с личния си пример на терена привличат младите да тренират и спортуват.

Красен Кралев изгледа схватките и награди победителите в регионалния турнир по борба в село Бъзън и откри нова спортна площадка в село Ценово.

По-рано министърът присъства на два детски футболни турнира във Ветрино и Русе, където отличи с топки и професионални екипи младите футболни надежди. Наградите са осигурени от ММС и Българския футболен съюз. Кралев съобщи, че от догодина на детските футболни школи ще се дадат около 1 милион лева, което се прави за първи път.

Междувременно председателят на ПГ на ГЕРБ Цветан Цветанов подкрепи инициативата за повече движение в Европейската седмица на спорта, като се включи в лекоатлетически крос на Гребната база в Пловдив, където пробяга 5 км.

Европейската седмица на спорта #BeActive е част от общоевропейската политика за насърчаване на здравословния начин на живот. Тя стимулира повече хора да се занимават трайно със спорт и физическа активност и доказва, че спортът е достъпен за всички хора, независимо от техния произход, култура, възраст, пол или физически способности. У нас в инициативата се включиха активно градовете Пловдив, Варна, Стара Загора, Бургас, Враца, Плевен, Велико Търново, Ямбол, Добрич, Русе, Габрово, Благоевград и др. Проведена беше кръгла маса в Националната спортна академия на тема „Добри практики за масов спорт и здраве", а студенти от НСА организираха информационна кампания в софийското метро.

„Благодаря на лицата на кампанията у нас Ивет Лалова, Александра Жекова, Станилия Стаменова, Даниел Асенов и мъжкия ни национален отбор по волейбол. С края на тази седмица обаче нашата работа в никакъв случай не е приключила, а започваме да изпълняваме дългосрочната програма на правителството „За здраво поколение", чрез която целим да се реализира политика за подобряване здравето на децата в училище", каза Кралев и посочи, че всеки лев, вложен днес в спорт, след 20 години ще редуцира бюджета за здравеопазване.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай