Дете стана кралица на шахмата

Дете стана кралица на шахмата | StandartNews.com

Белоградчик. Четвъртокласничката Гергана Пейчева от София бе избрана за кралица на шахмата на четвъртия международен фестивал на играта за любители, съобщи Евтим Стефанов, председател на видинския клуб „Найден Войнов", организатор на фестивала. Тя спечели титлата с два гласа пред екзотичната китайка Шу Уанг, която също имаше шансове за короната.

В шахматния фестивал взеха участие 120 любители на древната игра, оценявани от гросмайстор Александър Делчев. Той им изнесе и лекция за професионалния шах.

В девет кръга и два блиц-турнира най-добър се оказа 24-годишният българин Нино Влашки. Влашки е завършил националната спортна академия със специалността шахмат и работи като треньор в училище по тази дисциплина.
Българите се представиха много добре на турнира, обяви Евтим Стефанов. Най-многобройна бе групата от Сърбия, имаше и шахматисти от Румъния, Турция, Украйна, Германия, Русия. Кметът на града Борис Николов покани участниците да дойдат в Белоградчик и догодина, когато ще състои следващото издание на фестивала.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай