Да, Меси е велик. Но не е единствен!

Истерията около него стана твърде голяма.

Да, Меси е велик. Но не е единствен! | StandartNews.com

Няма спор, че Лео Меси е сред най-големите имена във футбола през новия век.За неговите рекорди, изключителен талант, Златни топкии какво ли не още е казано всичко. Но колективната психоза, тръгнала и разраснала се до параноични размери около световното първенство в Катар, дойде малко в повече.

 Величия и провали

Емоционално нещата се представят така, все едно футболът е започнал и завършва с Меси. Да, Меси е велик. Но не е субстанцията. В кариерата на играча има много величия, но и много провали. Да оставим настрана и фактът, че чак на 35 години стана световен шампион. Дори в момент, в който малко хора очакваха това.Така е още по-сладко.

Но да припомним, че Краля на футбола Пеле спечели първата от трите си световни титли с Бразилия едва на 17 години. С основен принос, при това. Поради тази причина по-късно стана и Крал. И сега е такъв. 

Феномена Роналдо - вероятно най-добрият централен нападател в историята на футбола, има две световни титли с Бразилия, като за втората приносът му е колосален. Да не забравяме и изключителен футболист като Роналдиньо, също с огромен принос за една световна титла на бразилците. Можем да се върнем назад и със Зинедин Зидан, с Герд Мюлер, с Гаринча... Списъкът е дълъг. Да не говорим и сега за Килиян МБапе! Той е вече друга тема.

Сравненията  с Марадона                    

Тук няма как да оставим настрана и Диего Марадона, с когото сега вървят неизбежните сравнения с Меси за родната им Аржентина. Едно от тях е, че  Марадона спечели титлата на 25 години, докато Меси на 35. Марадона нямаше шумни спортни провали в кариерата си, ако оставим настрана наркотиците и скандалите. Те обаче са друга територия.

Докато провалите преди триумфа за Меси не бяха един и два.  Преди 6 години, след загубен финал за Копа Америка, Меси сензационно обяви, че се отказва от националния отбор. Тогава Аржентина загуби от Чили след изпълнение на дузпи, а самият Меси пропусна своята и не успя да спре сълзите си след двубоя.

Резилът на "Анфийлд" и подарената Златна топка

Можем да припомним и големия бой, който Барселона с Меси изяде на "Анфийлд" от Ливърпул с 0:4 в полуфинал на Шампионската лига след победа с 3:0 в първия мач. А на реванша в Англия Меси бе най-слабият на терена! Този резил, свързан с неговото име, се помни и днес.

Автобусът на Барселона напусна

Горчив вкус в устата оставя и поне една от седемте Златни топки на Лео през същата тази  2019 година и погрома на "Анфийлд". Тя му беше подарена "по подразбиране", вместо заллужаващия номер едно тогава Ван Дайк. И този скандал се помни. Защо? Справедливо ли беше това?

 Огромният психологически товар

"Трудно е да анализираме в момента. Първото нещо, което ми идва на ум е, че за мен това е краят с екипа на Аржентина. Пробвах и направих всичко, за да спечеля нещо с националния отбор, но така и не успях. Това беше най-голямата ми мечта, но загубих четири финала (б.а. Световното първенство 2014, Копа Америка 2007, 2015 и 2016), което не е обичайно за мен", заяви тъжният Меси през 2016-а година.  

Меси закара Аржентина на финал - Gol

В крайна сметка Лео промени решението си и 6 години по-късно, вече в залеза на своята кариера, Меси успя да изкачи футболния Еверест.Може би най-голямата победа за Меси сега е огромният психологически товар, който той свали от себе си. През цялата си иначе шеметна кариера той би критикуван, че няма психика на победител и не се раздава достатъчно за националния отбор.

Все проблеми, които при много други звезди от световна величина не съществуваха. В крайна сметка за такъв огромен талант като Лионел Меси е хубаво, че все пак счупи отровната чаша в края на кариерата си. Но колективната истерия да обявяваме Меси за най-великия играч в историята на футбола - това е и прекалено, и просто невярно.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай