45 атлети ще стартират в първия балкански полумаратон

 45 атлети ще стартират в първия балкански полумаратон | StandartNews.com

Каварна. Точно 45 атлети ще стартират утре в първия балкански полумаратон, който ще се проведе в Каварна. Това обяви по време на техническата конференция техническия делегат Апостол Славчев. Състезатели от 9 държави членки на Асоциацията на балканските атлетически федерации (АБАФ) са потвърдили участие. Шампионатът в Каварна е валиден и за държавното първенство на България. От българска страна ще стартират атлети от 20 клуба. Началото ще бъде дадено в 9,30 ч със старта при жените, а мъжете започват в 11,00 ч.

Привествие към участниците по време на техничееската конференция поднесе вицепрезидентът на Европейската атлетическа асоциация (ЕАА) Жан Грасиа (Фр). „За моя голяма радост успях да дойда в Каварна за да видя това историческо състезание, обяви Грасиа. – Лично аз ще ви помагам с каквото мога. Желая успех на атлетите участници и на делегатите на Извънредния конгрес на АБАФ, който ще се проведе след края на балканския полумаратон”. Състезанието на 1 септември ще е и тестивент за 13-ото световно по полумаратон, което ще се проведе в Каварна на 6 октомври. По тази причина в града от вчера са трима от водещите си специалисти на Международната федерация по лека атлетика (ИААФ), които правят петат поредна инспекция за подготовката на града за шампионата на планетата.

В Каварна са техническият делегат на първенството Масимо Маняни (Ит), организационния делегат Ото Клапер (Гер) и спортният директор на ИААФ Пол Харди (Кан). С тях дойдоха и 5-има души от офиса на световната атлетическа централа. Историческото състезание се организира от Асоциацията на балканските атлетически федерации (АБАФ) и Община Каварна и е тест ивент за световното през октомври. Официалени превозвачи на първенството са „Ауто Италия” и „Милано Моторс” вносители в България на автомобилите Фиат и Алфа Ромео. Награди за участниците са осигурени от Първа инвестиционна банка (FIBANK), основен спонсор на Българска федерация лека атлетика. Веднага след края на полумаратона в луксозния „Лайтхаус Голф & Спа Ризорт” ще се проведе и извънредния конгрес на АБАФ. Той ще бъде ръководен от председателя на асоциацията Добромир Карамаринов. Гост от страна на ЕАА ще е вицепрезидентът Жан Грасиа (Фр).

Шампионатът на планетата по полумаратон на 6 октомври пък е последната от петте големи прояви с които ИААФ отбелязва през 2012 г своя 100-годишен юбилей. Почетен председател на организационния комитет на световното е вицепремиерът и министър на вътрешните работи Цветан Цветанов. Шеф на оргкома е президентът на Българска федерация лека атлетика Добромир Карамаринов.

 

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Автор Цецо
Коментирай