600 атлети стартират в шестия мемориал "Цветанка Христова"

600 атлети стартират в шестия мемориал "Цветанка Христова" | StandartNews.com

София. Повече от 600 атлети от България, Сърбия, Македония, Румъния и Гърция се очаква да стартират в 6-ия мемориален турнир "Цветанка Христова", който ще се проведе на 30 април на стадион "Васил Левски" в София. В програмата са включени 12 дисциплини за юноши и девойки старша възраст, в които ще стартират 400 атлети. Още 200 деца ще участват в "Детската атлетика", предвидена да започне в 14.00 часа. Индивидуланите дисциплини са с начален час 9.10 часа. По традиция ще има и едно състезание за жени и това е мятането на диск - дисциплината, в която Цветанка Христова стана световна шампионка. Организаторите са предвидили награден фонд с обща стойност 1550 лв, който е осигурен от мениджъра Георги Павлов. Състезанието е поредното което се посвещава на 90-годишнината от създаването на Българската федерация по лека атлетика (БФЛА). Ще бъдат раздадени 16 мемориални купи на името на Цветанка Христова. Статуетка ще получи най-добрия млад бегач в дисциплината 1500 м на името на проф. Георги Лазаров . Статуетка ще получи най-добрата млада бегачка в дисциплината 1500 м на името на треньора Мануш Димитров.

"Турнирът е мемориал и има няколко цели. Първо - да споменем за пореден път името на Цветанка Христова, която беше не само стойностен атлет, но и стойностен човек. Второ, със състезанието популяризираме леката атлетика", коментира президентът на БФЛА Добромир Карамаринов.

Мемориалът „Цветанка Христова" се провежда в памет на именитата ни дискохвърлячка, която е световна шампионка от 1991 г, европейска шампионка от 1986 г., световна студентска шампионка през 1987 г. и носителка на два олимпийски медала през 1988 г. (бронзов) и през 1992 г. (сребърен).

Първата част на турнира започва в 9:10 със стартове за юноши и девойки и завършва в 13:30 с щафети 4х100 м за момичета и момчета родени през 2001, 2002 и 2003 г.

Втората част включва състезания по „Детска атлетика - Нестле здрави деца" от 14:00 до 18:00 часа за деца от 6 до 13 годишна възраст. Само за година от старта на програмата повече от 50 000 деца са минали през нея. Целта на БФЛА е в следващите 2 години да бъдат обучени над 300 инструктори, а над 200 000 деца да участват в "Детска атлетика".

Съдии на състезанията по „Детска атлетика" ще бъдат професионални инструктори по програмата „Детска атлетика", както и известни наши атлети и треньори. Потвърждение за участие в „Детската атлетика" са дали: Тереза Маринова – олимпийска, световна и европейска шампионка на троен скок, Георги Иванов – двукратен световен шампион за юноши на гюле и най-добър български атлет за 2013 г., Петър Дачев – световен шампион за юноши и европейски шампион на скок дължина за мъже, Николина Щерева – вицешампионка на олимпийските игри на 800 м през 1976 г, Йоло Николов – треньор на най-добрите български бегачи на дълги разстояния в момента и многократен шампион на България в тези дисциплини, Митко Ценов – вицешампион на Европа по кроскънтри за юноши и младежи до 23 години, Нора Иванова – световна шампионка на 100 м за девойки и една от най-добрите български спринтьорки, Георги Димитров – треньор на олимпийската шампионка Йорданка Донкова и много други бългсраки звезди в историята на българската атлетика, Моника Гачевска – една от най-бързите български с участие на три олимпийски игри, Магдалена Христова – една от най-добрите бългсраки атлетки в спринта и скока на дължина, Валентина Димитрова – световна студентска шампионка на седмобой, Борис Воденичаров – треньор на Георги Иванов и Екатерина Машова – една от най-добрите ни спринтьорки в последните години. Организатори на мемориала "Цветанка Христова" са Българска федерация лека атлетика, СК „Юниверсал", СК „Павел Павлов". Партньор е Столична община. Спонсори са: Еврофутбол, Евредика холидейз, хотел „Тофана" – Банско, Списание „Атлетика" и сайта www.atletikabg.com, Драг, Джей Кей Нутришън и Анастасиос Лиалиус.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай