460 деца стартираха в турнира "Замората"

Плувци от 4 държави мериха сили на басейна "Спартак" в София

460 деца стартираха в турнира "Замората" | StandartNews.com

Заместник-министърът на младежта и спорта Стоян Андонов участва в официалното откриване на 21-ото издание на Международния турнир “Замората“, който се провежда днес и утре на столичния басейн “Спартак“. Надпреварата за деца и подрастващи в памет на неподражаемия треньор Стефан Попов е организирана от ПК “Левски" и е най-дълго провежданият плувен турнир у нас.

Андонов изказа благодарности към организаторите, сред които е и многократният носител на Световната купа по плувен маратон Петър Стойчев, че за поредна година събират стотици млади плувци в оспорвано състезание. Той почерта и важността на плувните спортове за развитието на младото поколение.

Тази година в надпреварата се включват над 460 състезатели от 4 държави - България, Гърция, Сърбия и Северна Македония. В басейна влизат представители на 32 клуба, а турнирът се организира по правилата на Международната федерация по плуване (ФИНА) с електронна измервателна система. Участниците са разпределени по възрастови групи - момичета и момчета, родени 2003/04, 2005/06, 2007/08, 2009 година и по-малки. Началото на турнира беше дадено от деца с двигателни и ментални затруднения от фондация “Воден път”

         Сред официалните гости на откриването бяха още заместник-кметът на Столична община по направление “Култура, образование, спорт и превенция на зависимости” доц. д-р Тодор Чобанов, генералният секретар на Българската федерация по плувни спортове Димитър Бобев и синът на Стефан Попов-Замората - Бранимир Попов, който е бивш плувец.

 

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай