Събота,

220 стартират на Балканския маратон в Кюстендил

От: Пламен Вълков -
220 стартират на Балканския маратон в Кюстендил
A
A
A

Точно 220 атлети от 10 държави ще вземат участие на 13 септември в първото издание на маратон Кюстендил. Наградният фонд е 20 000 лв.

Това стана ясно на официалната пресконференция в града. Участие в нея взеха Петър Паунов, кмет на община Кюстендил, легендарната ни атлетка Цветелина Кирилова, Антон Бонов от БФЛА и Красимир Георгиев, ултрамаратонец.

„Много ми е приятно за първи път да приветствам всички с участието им в маратон Кюстендил. Надявам се това да се превърне в традиция. Аз ще дам сърце и душа това да стане. Всички в Кюстендил се гордеем много с нашите спортисти и се надяваме, че този маратон ще спомогне за развитието на този хъс и умения в младите хора в града и позитивното отношение към живота, което дава спорта и най-вече леката атлетика. Благодаря на ръководството на Българската федерация по лека атлетика, че ни гласува доверието да организираме този маратон. Надявам се, че ще бъдем едни коректни и стилни домакини, заяви пред медиите Петър Паунов.

Цвети Кирилова обяви, че е много развълнувана от факта, че точно в града в който е родена за първи път ще се проведе класически маратон и то от календара на Българската и Балканската федерация по лека атлетика.

„Олимпийските игри не се състояха, както и лондонския маратон също, но ние направихме всичко възможно, за да проведем маратона, коментира Кирилова. – Благодаря най-вече на кмета г-н Петър Паунов, на г-н Андонов за съпричастността и човечността, че маратон в Кюстендил ще има. Знаете светът се затвори, но вкрайна сметка с цената на всичко маратона ще се осъществи и участниците, и зрители ще останат много усмихнати и доволни.

Главният организатор Антон Бонов обяви, че от записаните 220 атлети за участие 150 ще са в класическия маратон и в полумаратона, а останалите 70 ще бягат в масовия старт на 2 км. В класическата дистанция атлетите ще направят 2 обиколки от 21 км из цялата кюстендилска долина.

Стартът на класическата дистанция и полумаратона е в 9,00 ч, а масовия старт тръгва в 9,10. Финалът на първите в маратона се очаква да е около 11,20-11,30 ч. В 12,10 ч ще е церемонията по награждаването на най-добрите мъже в маратона, а 10 минути по-късно и призьорките при дамите ще получат наградите си. Водещият български телеком А1 ще награди с мобилни телефони най-добре представилите се български състезатели (мъж и жена) в класическия маратон. Освен от България от страните членки на АБАФ ще стартират от Турция, Северна Македония, Румъния, Албания и Украина. Красимир Георгиев заяви, че за него е чест да е в Кюстендил, сред толкова хубави хора, които обичат спорта, и които много са му помагали. Очаква се той да стартира утре в масовия старт на 2 км.

 


Всички новини от категория Спорт.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Валутни курсове

По курса на БНБ
Валута Лева (BGN) Обратен курс за 1 лев
CHF 1.70725 0.585737
GBP 2.24388 0.445657
USD 1.71204 0.584099
Виж всички