Невиждано! Световното в Катар тръгна с 5 куриоза

Франция плаче, Дания скочи, Роналдо и Меси се събраха

Невиждано! Световното в Катар тръгна с 5 куриоза | StandartNews.com

Катар изуми света с невиждана церемония от шейхове, Морган Фрийман, футболни величия и традиционния арабски танц със саби, които откриха 22-то световно първенство по футбол на стадион „Ал Байт" в Ал Хор. Фенове от цял свят чуха и встъпителна реч на емира на Катар Тамим бин Хамад Ал Тани.

https://www.sports.ru/dynamic_images/news/111/342/734/8/share/412fb2_no_logo_no_text.jpg

Грандиозното откриване на Мондиал 2022 в Катар показа, че това ще е един от най-екзотичните в историята, а куриозите започнаха още преди официалния старт.

Франция плаче

Носителят на "Златната топка" Карим Бензема отпадна от Световното първенство по футбол с контузия на лявото бедро, което нанася сериозен удар върху надеждите на защитаващата титлата си Франция да запази трофея. Контузията на 34-годишния футболист, получена на тренировка, ще изисква "три седмици за възстановяване", се казва в изявление на френската федерация.

Нападателят на Реал Мадрид се бори с проблем в бедрото от октомври и е изиграл по-малко от половин час футбол в последните шест мача на своя клуб. Бензема премина медицински тестове, след като напусна тренировката с контузия преди откриващия мач на защитниците на Световната купа срещу Австралия, пише гол.бг.

 

Дания скочи

Спортният директор на Датската футболна федерация Петер Мьолер критикува остро президента на ФИФА Джани Инфантино и заплаши, че ще си тръгне от Мондиала.

"Бях шокиран, когато разбрах какво е казал президентът на ФИФА вчера. В момента ме е срам дори от това, че трябва да бъда част от световното първенство", каза Мьолер пред ДПА.

По-рано Инфантино обвини страните от Западния свят в лицемерие и каза, че критиките към домакините от Катар са напълно неоснователни.  Швейцарецът говори близо час в защита на Мондиала в арабската страна, която е остро критикувана заради неспазване на човешките права, отношението си към представителите на сексуалните малцинства, както и смъртта на хиляди мигранти, участвали в изграждането на инфраструктурата за световното първенство. 

Джани Инфантино би дал Световно първенство и на Северна корея ᐉ Новини от  Fakti.bg - Спорт | ФАКТИ.БГ

"Смятам, че тази реч беше позорна. Това е човекът, който оформя имиджа на футбола и който може да покаже какво всъщност може да прави футболът", заяви Мьолер.

Той добави, че според него ФИФА няма интерес да води дебат за условията в Катар и че е притеснен за бъдещето на организацията, както и на футбола като цяло, защото все повече и повече млади хора губят интерес към него.

Меси и Роналдо се събраха

За първи път в историята двамата най-велики съвременни футболисти Лионел Меси и Кристиано Роналдо се събраха в една реклама на луксозен бранд. Тя бе пусната точно преди световното в Катар, което се очаква да бъде последното и за двамата. Само за броени минути снимката на двамата големи как играят шах върху куфар бе споделена милиони пъти в социалните мрежи.

Знаменитият кадър на аржентинеца и португалеца е направен от Ани Лейбовиц, която от години снима най-големите звезди за кориците на известни списания.

И Меси, и Роналдо споделиха снимката със следното описание: „Победата е състояние на ума. Дълга традиция в изработването на куфари.“

43 000 климатици изстудяват стадионите

43 560 климатика заработиха за първи път на световно, за да регулират температурата на стадионите и в специално изградените зони за запалянковците. Другото изумително число е 8300 – толкова са варелите с боя, използвани само за очертаването на линиите по терените за световното. Рекордна е и цената на билетите. Те струват само 10 долара за мачовете от груповата фаза, но цената е за всички граждани на Катар, за които организаторите направиха огромна отстъпка, опитвайки се да ги закарат на трибуните, припомня дир. бг.

https://im.rediff.com/sports/2020/dec/19rayyan-stadium.jpg

70 000 са лампите, монтирани около стадионите, за да могат гостите и феновете да се чувстват комфортно. 111 000 е приблизителна бройка на хотелските стаи, които катарците са подготвили за чуждестранните гости. В това число не влизат частните квартири и апартаменти, както и туристите, които ще спят на гигантските круизни кораби във водите край страната-домакин. 84 000 тона стомана е глътнал строежът на новите съоръжения. За сравнение - това е двойно повече, отколкото е използванo за вдигането на най-високата сграда в света Бурж Халифа.

За първи път кацна самолет от Израел

Общо 1300 международни полета ще приеме летището по време на световното. Един от тях счупи рекорд. Кацна първият директен пътнически полет между Израел и Катар. Той докара израелски футболни фенове в Доха за откриването на Световното първенство по футбол, предаде Ройтерс. Израел и Катар не поддържат официални отношения. Еврейската държава обаче установи дипломатически връзки с няколко арабски страни през 2020 г. с посредничеството на тогавашния президент на САЩ Доналд Тръмп, в атмосфера на цялостно разведряване. Самолетът излетя от летище "Бен Гурион" край Тел Авив, като съответният гейт бе празнично украсен. Израелски пътници споделиха с радост колко изненадващо лесно ще имат възможност да присъстват мачове от Световното първенство по футбол в Катар.

https://sm.news/wp-content/uploads/2022/11/20/7a18214ecf22fa2d.jpg

 

Някои от тях изразиха надежда временното разрешение за преки полети ще открие пътя за по-нататъшно нормализиране на двустранните отношения. "Имахме известни притеснения, не мога да го отрека", довери Саги Ашкевиц, който замина за Катар с трима приятели. "В крайна сметка обаче мисълта да гледам (аржентинския нападател Лионел) Меси за последен път, наред с мисълта, че пишем история, надделя над всички безпокойства, и ние сме щастливи да бъдем част от това", добави израелският футболен фен, който ще наблюдава на живо Световно първенство за втори път. Най-малко 10 хиляди израелци се очакват да посетят Катар по време на едномесечния Мондиал, като повечето от тях ще пътуват през трети страни, отбелязва Ройтерс. Израел, който играе квалификации в Европа, не се класира за Световното първенство по футбол. Поне двама от феновете, които пътуваха днес, довериха, че ще присъстват на мачове на Иран - заклет враг на Израел. А представител на арабското малцинство в Израел изрази увереност, че Мондиалът ще даде импулс за "мирно съвместно съществуване в целия Близък изток".

https://assets.goal.com/v3/assets/bltcc7a7ffd2fbf71f5/blt4288119483938d73/637a4016fe9a5b17a7603780/Qatar_opening_ceremony_2022_Morgan_Freeman.jpg

https://pbs.twimg.com/media/FiBIp5NWQAAVl33?format=jpg&name=medium

https://img.championat.com/i/j/l/16689575281514144355.jpg

 

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай