Засили се апетитът към рискови активи

Златото и петролът ще продължат да поевтиняват

Засили се апетитът към рискови активи | StandartNews.com

Владимир Малчев, управител и инвестиционен консултант ИП "Бул Тренд Брокеридж" ООД
trader.bulltrend.bg

Американските политици мотивираха движенията на финансовите пазари и през последната седмица. Първите три дни от периода преминаха под мотото "бягство от риск", което засегна цените на акциите на всички големи борси по света, както и цените на златото, петрола и другите основни борсово търгувани стоки. С всяка изминала минута и приближаването на деня Х за американското правителство, в който таванът на дълга му ще бъде достигнат и то не би било способно да посреща задълженията си, се увеличаваха разпродажбите на активи, като инвеститорите предпочитаха кешови позиции в т. нар. спасителни валути долар, йена и някои други. Колкото и това да е алогично на пръв поглед, доларът - валутата на страната в бюджетна криза и изправена пред опасност от фалит в следващите седмици, отново беше предпочитан от инвеститорите, както и в други подобни ситуации на пазарите. Срещу първосигналната логика се разви ситуацията и за златото. Считаният от мнозина за сигурно убежище в периоди на криза и несигурност жълт метал за пореден път през последната година показа, че тотално е изгубил блясъка си и попадна под сериозните удари на продавачите, губейки близо 2% от стойността си на седмична база, слизайки отново под 1300 долара за тройунция.

Изведнъж обаче всичко се промени в четвъртък, когато републиканците първи направиха опит за излизане от политическата конфронтация. Те решиха да предложат временен вариант за излизане от критичната ситуация, като увеличат тавана на дълга на САЩ за период от шест седмици, в който да се постигне съгласие с демократите и президента Обама по спорните бюджетни въпроси. Така за момента Обама спечели психологическата битка със своите опоненти, които бяха принудени да отстъпят, тъй като доводите им за повече бюджетна дисциплина и ограничаване на разходите останаха неразбрани от американското общество, което започна сериозно да оттегля подкрепата си за американските консерватори. Инвеститорите посрещнаха новината с рязко засилване на апетита към рискови активи, като от това най-много спечелиха акциите и високодоходните проциклични валути като австралийския долар. Еврото, макар и с доста по-слаби сили, успя да възвърне загубените по-рано през седмицата позиции и дори да излезе на положителна територия спрямо американския си конкурент.

От цялата волатилност и смяна на настроенията на пазарите стана ясно, че в момента лекият американски суров петрол и златото не са никак долюбвани от инвеститорите. Те бяха губещи почти през цялото време и не ангажираха търсене нито при бягството от риск до средата на седмицата, нито когато играчите решиха да поемат по-високи рискове в края й. Това е почти сигурен знак, че поевтиняването на тези два актива ще продължи и през следващата седмица.
Дали останалата част от групата на по-рисковите активи ще намери сили да продължи нагоре през следващите дни, е трудно да се каже, но като че ли по-вероятно е инвеститорите да останат в изчаквателна позиция, дори да приберат частично печалбите си.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай