Защо умира Бърза помощ

Защо умира Бърза помощ | StandartNews.com

Смъртта на 40-годишната Елизабет, която издъхна на улицата, без да дочака линейка, буквално взриви спешната помощ. Проблемите там се трупат от години наред с концепциите за спасяването й, които остават на хартия. И сега казусът "Елизабет" просто отвори кутията на Пандора. Спешните медици излязоха на национален протест, започнаха подписка и са готови с искания към здравния министър д-р Таня Андреева и депутатите. Как Бърза помощ може да излезе от "кома"? "Стандарт" попита д-р Десислава Кателиева, шеф на Асоциацията на работещите в спешната медицинска помощ.

Ние, работещите в Центровете за спешна медицинска помощ (ЦСМП), считаме, че проблемите ни се решават частично, персонифицират се пропуските и така се избягва системният анализ и дефинитивното им решаване с конкретни действия и нормативни промени. Безсмисленото писане на концепции, даването на празни обещания и частичните действия само задълбочават проблемите ни, които се изразяват в:

1. Влошаване на качеството и бързината на оказваната от нас помощ поради липса на алгоритми за триажиране и изпълнение на повикванията. Недостиг на екипи поради кадрови дефицит и ангажирането им с несвойствена дейност. Забавяне и допускане на грешки от двете комуникационни системи.

2. Растящ кадрови дефицит в системата поради хаос, стрес и агресия в работата ни. Липса на перспективи за работещите в системата и незадоволително заплащане.

Настояваме за назабавно изработване и въвеждане от Министерството на здравеопазването (МЗ) на нормативни промени, визиращи:

1. Определяне предмета на дейност на ЦСМП, въвеждане на алгоритми за определяне спешността на повикването и оказване на спешна помощ, което ще гарантира предимство на спешния пациент пред всички останали и юридическа защита на екипите.

2. Определяне статута ни, въвеждане на "лекарски асистент" в регистъра на професиите, определяне мястото и ролята на парамедиците в спешната помощ. Настояваме за нормални и безопасни условия на труд, единна комуникационна система за осигуряване на бърза и навременна спешна медицинска помощ, достойно заплащане и пенсиониране, възможности за повишаване на квалификацията.

Категорично заявяваме, че протестът ни е спонтанен и е породен от натрупаните с годините нерешени проблеми на спешната помощ и не ни е оказван натиск от никоя политическа сила. От години алармираме, че спешната помощ у нас умира, но страшното е, че сега вече е безсилна да спасява спешните си пациенти. Помогнете ни да продължим да бъдем спешни медици и да спрат фаталните загуби на пациенти, жертви на хаоса в системата.

Нормативните промени не струват пари, но ще ни превърнат от буфер в системата, в истинска спешна помощ - и останалите структури в здравеопазването ще трябва да си гледат пациентите според договорите, които са подписали с НЗОК. Определи ли се нормативно обектът и статутът на работещите в Спешна помощ, екипите ще стигат, а и ще се регламентира навлизането на лекарски асистенти и парамедици в системата, с възможността за специализация ще се привлекат младите лекари.

Ако се създаде единна комуникационна система с тел. 112, ще заработим по-бързо и по-качествено. Няма как да премахнем тел. 112, той е европейски спешен телефон, но може да заработи заедно със спешния медицински телефон, а не да ни дублира, бави и обърква. Заплащането няма как да се повиши по-рано от догодина. Но повярвайте, ако хората видят реални промени, а не празни концепции, "пироговчета", обещания, ще се успокоят и ще заработят по-качествено. А започнат ли да получават истинска спешна помощ, и пациентите ще са доволни. Донякъде урегулирането на спешната помощ може да урегулира и пропуските в болничната и доболничната. А ако касата затегне разхода на пари и контролира кой, как и колко часа в денонощието си гледа болния, ще оцелее и НЗОК.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай