"Южен поток" сложи Европа на две скорости

И варненци паднаха жертва на геополитическо заиграване и измислени екопроблеми

"Южен поток" сложи Европа на две скорости | StandartNews.com

Всеки може да назове поне 3 основни разлики между Германия и Италия. Най-малкото всеки що годе грамотен човек прави разлика между "Ювентус" и "Байерн Мюнхен". Отделно всички ние сме наясно, че Германия е първата икономика в ЕС, а пък Италия за последните 40 г. отбелязва икономически растеж.

Е, новината е, че и ЕК прави разлика между двете страни - членки на ЕС, при това една много тънка разлика. Оказа се, че руският газ при все, че идва от едно и също газово находище - в Ямал, е далеч по-важно откъде ще мине, за да няма проблеми с евроадминистрацията. С други думи - ако тече по "Северен поток", от който най-голям интерес има Германия, няма проблем. Няма трети либерализационен пакет, няма евросанкции, няма Грийн пийс. Компресорната станция "Портовая" помпа по 120 млн. куб. метра за германците всеки божи ден, 365 дни в годината и на никой чиновник в Брюксел не му минава и през ум да надига глас.

Но "Южен поток" се оказа "друга бира" за бюрократите в Брюксел, които изведнъж се сетиха за третия либерализационен пакет миналата седмица. Говорители и еврокомисари се развикаха мощно от Брюксел, че всички страни по "Южен поток" - България, Сърбия, Хърватия, Словения и може би - Италия, трябва да предоговорят с руснаците споразуменията си за тръбопровода.

Значи, за "Северен поток" нямаше трети либерализационен пакет, а за "Южен поток" - има. Защо?
Първата причина може да изглежда в страни от тръбата, но най-вероятно е част от същата геополитика, която вдигна на трупчета АЕЦ "Белене" и проправи път за навлизането на технологиите на "Уестингхауз" у нас без конкурс, без ясни правила, без наличието на референтност дори. Ключовата дума на този геополитическа игра е диверсификация. Нашите нови евро-атлантически партньори поставят диверсификацията на енергийните източници като изключително условие, за да продължаваме да бъдем част от клуба на богатите. Независимо от цената, която трябва да платим. И тъй като никой евробюрократ не се интересува как оцеляваме ние, българите, не можем да подминем току-тъй мотивите за лелеяната им диверсификация. А те са свързани с преразпределение на политико-икономическото влияние в страните от бившия източен блок. Това, което днес буни Украйна е същото, което спира руските ядрени проекти в Чехия и България. Само, че е в стотици пъти по-скъпо от тях - а именно изграждането на нови тръбопроводи, по които трябва да тече руски газ към Европа.

Лицемерната стара Европа дори е готова да накърни интересите на своите отколешни членове като Италия, за да се заиграва с Русия. Еколозите ни са само част от тоя пейзаж - къде без "зелените глави", когато става въпрос за мощни геополитически сблъсъци. В нарочно писмо варненските еколози се вълнуват, че компресорната станция край "Паша дере" ще шуми много. Няма значение, че със собствените си уши чуха, че на 700 метра от един от компресорите на станция "Портовая", който дава началото на "Северен поток" просто няма шум. Ако не броим шумовете от движението на дивеча околовръст. И шумомера показа, че звуковият фон е далеч под допустимите норми. Инфразвуците - също.
Да, ама - не! Що се отнася до еколозите, те се притесняват, че всички населени места около "Паша дере" са на "по-висока надморска височина" и затова шумът от бъдещата станция щял да пречи повече. Защото - и тук внимавайте! - "както е известно шумът се разпространява най-вече на високо". Тъй пише в разпространената позивна от еколозите от Варна, на които физиката явно не е била най-силният предмет в училище. Ако бяха се допитали до Гугъл дори, щяха да знаят, че звукът се разпространява в сфера с еднаква скорост и нито пада, нито се вдига.

Особено дразнещо поради абсурдното си вътрешно противоречие е нелепото сравнение с шумът от компресорите на станцията на газопровода "Галата", който експлоатира "Мелроуз Рисорсиз". Видите ли, шумът на "Портовая" бил еднакъв с шумът на станцията на "Галата", когато там не работел компресора, а само вентилацията и охладителните системи. Никой не им бил доказал, че всъщност шумът ще е по-нисък. Е, така де - шумът на несравнимо по-голямата станция на брега на Финския залив е далеч по-нисък и под нормите на станцията на "Мелроуз". Ерго, бъдещата станция на "Южен поток" ще е по-малка и далеч по-тиха. Къде им е проблемът на тези еколози?

Несъстоятелни са и притесненията за чистота на въздуха, почвите и водите около бъдещата станция. Дори и те видяха чистия бряг на Финския залив, там където тръбите влизат в морето на 12 метра дълбочина. Да не говорим, че тръбите са в специален бетонен обков за допълнителна защита от механични въздействия.
Така че, екологичните вълнения са буря в чаша вода, които разчитат на първичните страхове у хората, за да вкарат страната ни като страна между едни доста мощни шамари. Вместо да погледнем разумно на проекта за строеж на европейски газопровод през нашата територия, от който най-после и ние, българите, ще имаме пряка полза.



Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай